Ceva Bun

Borş de curcan cu smântână şi verdeaţă

Carnea tare şi consistentă de curcan dă un gust deosebit acestei ciorbe în care se combină dulceaţa zarzavaturilor, cu gustul şi consistenţa smântânii completate de aroma borşului şi a verdeţurilor proaspete. O poveste aşezată despre mâncarea de sărbătoare a românului – borș de curcan cu smântână și verdeață.

[readalso] Vezi aici și rețeta de: Borș de găină la ceaun.  [/readalso]

Reţetă: Borș de curcan cu smântână și verdeață

Ingrediente:

  • 1,5-1,8 kilograme carne de curcan cu os (diverse “tacâmuri”: spate, gât, pulpe, aripi, inima, pipota, etc.)
  • 4 morcovi
  • 2 rădăcini pătrunjel
  • 1/4 rădăcină de ţelină
  • 1 kilogram de cartofi
  • 500 grame de smântână grasă (20%)
  • 2 linguri de făină
  • 3 linguri de ulei
  • 2 litri de borş
  • 2 cepe mari
  • 2 foi de dafin
  • 1 legătură zdravănă de leuştean
  • 1 legătură de tarhon
  • 1 legătură mare de pătrunjel
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Spălaţi bine carnea de curcan. Îndepărtaţi urmele de pene şi pârliţi-o puţin dacă e cazul.
  2. Tăiaţi carnea în bucăţi potrivite.
  3. Curăţaţi o ceapa şi lăsaţi-o întreagă.
  4. Puneţi la fiert, într-o oală cu 8 litri de apă rece, bucăţile de carne cu foile de dafin şi ceapa curăţată.
  5. Fierbeţi spumind des timp de 1-2 ore, până când carnea este pătrunsă. Când carnea este aproape pătrunsă, puteţi adăuga 1 lingură mare de sare.
  6. Luaţi oala de pe foc, scoateţi carnea şi strecuraţi supa.
  7. Curăţaţi zarzavaturile (pătrunjel, ceapă, morcovi, ţelină ) şi tăiaţi-le cubuleţe.
  8. Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i în cuburi potrivite.
  9. Încingeţi uleiul într-o oală (poate să fie aceeaşi, spălată şi uscată).
  10. Adăugaţi şi sotaţi timp de 30-60 de secunde, zarzavaturile.
  11. Adăugaţi cartofii şi supa strecurată.
  12. Fierbeţi până când zarzavaturile s-au pătruns, adăugaţi borşul fierbinte şi lăsaţi să dea câteva clocote.
  13. Adăugaţi carnea fiartă.
  14. Adăugaţi tarhonul şi leuşteanul tocate.
  15. Faceţi un liezon din smântână, 2 linguri de făină şi câteva polonice de supă. Amestecaţi pentru a evita formarea cocoloaşelor şi adăugaţi amestecând în ciorbă.
  16. Mai lăsaţi la foc foarte mic câteva minute.
  17. Asezonaţi cu sare şi piper după gust.

Timp de pregătire: 30 minute

Timp de gătire: 2 ore și 40 minute

Porții: 8-10

Borşul de curcan cu smântână şi verdeaţă se serveşte cu pătrunjel verde tocat, pâine şi ardei iute.

print