Cele mai simple dulciuri din lume, bezelele, au un farmec aparte dat de consistenţa lor crocant-elastică. Amestecul de albuş de ou şi zahăr, bătut până devine o spumă consistentă, se expandează la cuptor şi se fărâmiţează în gură. Bezelele sunt ușor de făcut, urmând câteva reguli stricte.
Porţii: aproximativ 80 bucăţi
Timp de preparare: 2-3 ore (cu tot cu coacere)
Ingrediente:
- 10 albuşuri de ou
- 20 linguri de zahăr pudră
- 2 plicuri de zahăr vanilat
- 2 linguri de oţet din fructe
- 2 linguri amidon
- 1 vârf de cuţit sare
- colorant alimentar (opţional)
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 150-160 de grade (temperatură mică spre medie).
- Pregătiţi un vas adânc din metal sau sticlă (exclus de plastic).
- Ştergeţi vasul de impurităţi cu un şerveţel înmuiat în oţet.
- Adăugaţi albușurile în vas.
- Bateţi ouăle cu mixerul la viteză mare pentru a obţine o spumă.
[note]Zahărul se poate adăuga de la început însă, în acest caz, timpul necesar pentru a bate albuşurile se dublează.[/note] - Încorporaţi treptat zahărul pudră şi cel vanilat, plus sarea.
[tip]Albuşurile şi zahărul se bat fără pauze.[/tip] - Încorporaţi oţetul şi amidonul.
- Bateţi până obţineţi o spumă groasă.
[tip]Pentru a verifica dacă spuma e destul de consistentă, luaţi o lingură din compoziţie şi întoarceţi-o cu capul în jos. Dacă nu cade, înseamnă că e suficient de bătută.[/tip] - Acoperiţi o tavă cu hârtie de pergament.
- Formaţi bezele în tavă: puneţi câte o linguriţă de spumă la distanţă de 5 centimetri una de cealaltă.
- Introduceţi tava la cuptor pentru 20-25 de minute până când bezele se crapă şi prind a se rumeni la suprafaţă.
[warning]Până se coc bezelele, păstraţi restul de spumă la rece.[/warning] - Repetaţi operaţiunea cu celelalte.
Bezelele se consumă reci.
[warning]Desprindeţi bezelele cu grijă de hârtie, doar după ce s-au răcit.[/warning]
[tip]Pentru bezele colorate, adăugaţi câteva picături de colorant alimentar în amestec. [/tip]
La reţeta de mai sus se mai pot adăuga diverse alte ingrediente pentru gust şi culoare: scortisoara, nucă măcinată, nucă şi cacao, cremă de ciocolată, migdale măcinate, fistic măcinat etc.
[tip]Bezelele se pot lipi, câte două, cu frişcă bătută, gemuri acrişoare, cremă de ciocolată, etc.[/tip]
________________________________