Mâncare balcanică prin excelenţă, cu puternice şi controversate origini turceşti şi/sau greceşti, berbecuţul cu lămâie şi usturoi, gătit la cuptor sau ceaun şi aromat cu mirodenii specifice fiecărei zone (mentă, rozmarin, oregano, etc.), este o reţetă de zi cu zi care transformă masa într-o sărbătoare.
Porţii: 6-8
Timp de preparare: 3 ore
Ingrediente:
- 1 pulpă de berbecuţ cu os, tăiată în bucăţi
- 4 căţei de usturoi
- 4 lămâi
- 4 foi de dafin
- 2 linguri oregano uscat
- 1 linguriţă de mentă uscată
- 2 kilograme de cartofi
- 80 ml ulei
- sare
- piper
Preparare:
- Tăiaţi pulpa de berbecuţ în bucăţi mărişoare (cu tot cu os).
- Curăţaţi şi tocaţi mare usturoiul.
- Extrageţi sucul lămâilor.
- Încingeţi uleiul în ceaun.
- Adăugaţi şi rumeniţi carnea pe toate părţile.
- Adăugaţi usturoiul şi stingeţi totul cu apă. Apa trebuie să depăşească cu 3-4 degete carnea.
- Adăugaţi menta, foile de dafin şi puţină sare.
- Fierbeţi acoperit timp de două ore la foc mediu, până când carnea este pătrunsă.
- Între timp, curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i în bucăţi mari, pe lungime.
- Adăugaţi cartofii, sucul de lămâie şi oregano.
- Fierbeţi încă 30 de minute acoperit, fără să amestecaţi, până când cartofii sunt pătrunşi.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
Mâncarea de berbecuţ cu usturoi şi lămâie se seveşte fierbinte, cu pâine şi ardei iuţi muraţi.