Marea problemă a bucătăriei vegetariene stricte şi a celei vegane, la fel şi cu cea de post, a fost găsirea unui înlocuitor pentru ouă. Dacă pentru laptele de vacă există înlocuitori vegetali (lapte de cocos, de ovăz, de orez, de migdale, de susan etc), pentru ouă tot ce s-a folosit ca substitut nu a compensat până acum şi partea de elasticitate şi omogenitate. Asta până când s-a descoperit aquafaba.
Mai jos veţi găsi informaţii despre aquafaba, un derivat al năutului, ale cărei proprietăţi îi conferă titlul de înlocuitor perfect pentru ouă.
Ce este aquafaba?
Pe scurt, aquafaba este apa scursă de pe năutul fiert şi se înseamnă mot-a-mot “apă de fasole”. Are o consistenţă vâscoasă, asemnănătoare albuşului de ou. Dacă se bate, acest lichid se transformă într-o spumă albă, densă şi stabilă, la fel ca cele obţinute din albuşurile de ou. Aşa că se poate folosi pentru a face bezele, variante de prăjitură Pavlova, spume cu fructe, biscuiţi, torturi şi alte delicii.
[readalso] Vezi aici reţeta de Tort de ciocolată Sacher fără ou. [/readalso]
De ce se numeşte aquafaba?
Denumirea de aquafaba a fost inventată recent de americanul Goose Wohlt care a combinat cuvântul latin aqua (apă) şi faba (fasole în limba spaniolă). Există deja site-uri în care se foloseşte abrevierea af. În mod normal, aquafaba face referire la apa în care a fiert nătul, dar există încercări de reţete şi cu apa în care a fiert fasolea, lintea şi alte leguminoase. Totuşi, aquafaba de la năut rămâne cea mai bună opţiune.
Cum se obţine?
Aquafaba se obţine prin fierberea năutului. Boabele de năut fiert se pot folosi la diverse reţete, iar apa care rămâne este aquafaba. De asemenea, se poate folosi apa care rămâne din conservele de năut fiert, dar aici trebuie menţionat că unele mărci de conserve pot conţine conservanţi, sare şi/sau zahăr adăugate etc.
Cum funcţionează?
Când se bat albuşurile de ou, proteinele din albuş “agaţă” aer şi formează spumă, pe care o numim bezea. Practic, este vorba de bule de aer într-un lichid. Cam aşa se întâmplă şi cu aquafaba, lichid în care s-au indentificat proteine şi amidon, dar şi saponine.
Cantităţile recomandate sunt de 3 linguri de aquafaba pentru a înlocui 1 ou, 2 linguri pentru albuş şi 1 pentru gălbenuş.
Aşa cum am menţionat mai sus, aquafaba se foloseşte ca înlocuitor de ou în blaturi şi prăjituri, ca înlocuitor de albuş în spume, dar şi în maioneze sau sosuri.
Citeşte mai multe pe aquafaba.com.
Foarte tare am mai invatat ceva.Maine am sa o pun in practica.Multumesc.
Pentru nimic. Săptămâna viitoare o să adăugăm un film despre cum să faci maioneză din aguafaba. E genială!
Care sunt cantitatile [de naut si de apa] folosite pt a obtine aquafaba ?
Nu există cantități științific determinate. Dar cea mai bună aquafaba se obține pe modelul urmator. Se pune la înmuiat peste noapte năutul. A doua zi se aruncă apa și se adaugă alta, de o palmă peste boabele de naut. Apoi se pune la fiert cam o ora. Pentru o aquafaba de calitate se lasă năutul în apa în care a fiert peste noapte în frigider.
Buna ! Gasesc filmuletul cu maioneza din aquafaba ?
Comments are closed.