aldente Termenul al dente se referă la textura pastelor fierte (în special pentru pastele uscate) și la textura orezului din risotto. Este un termen specific bucătăriei italiene și se traduce ad literam prin “la dinte”; se presupune că termenul provine de la metoda prin care se verifica dacă pastele sunt fierte sau nu.

Pastele fierte al dente sunt fierte mai puțin decât normal, mijlocul lor fiind un pic mai elastic. Același lucru este valabil și pentru bobul de orez.

De exemplu: dacă pe pachetul de paste scrie că se fierb 8 minute, pentru al dente trebuie fierte doar 7 (în medie, cu 10-15% mai puțin).

Acest fel de a fierbe pastele este de preferat pentru mai multe motive. În primul rând, pastele fierte al dente devin o masă ușoară, fiindcă nu eliberează tot amidonul.

În al doilea rând, pastele fierte se combină cu alte ingrediente, de cele mai multe ori sosuri, care înmoaie pastele. Dacă ar fi fierte de tot, pastele s-ar înmuia nepermis de tare, devenind aproape terci.

print
SHARE
Articole anterioareTajine
Următoarele articoleIaurt grecesc cu miere şi nuci

1 comentariu

Comments are closed.