Mâncărurile din organe de porc, vită sau oaie nu se găsesc pe meniul oricărui restaurant. Pentru că cer pricepere şi ştiinţă şi clienţi pe măsură. Există în subsolul fiecărei culturi culinare europene – din Rusia şi până în Irlanda, şi din Spania până în Germania – un capitol dedicat acestor delicatese pentru cei aleşi. Iar mâncarea din rinichi este cel mai important dintre ele, deoarece pretinde ştiinţa înlăturării mirosului înţepător din rinichi, pentru a le pune în valoare carnea deosebită.
Tocăniţa din rinichi de porc (Veseporkolt) este o specialitate ungurească foarte iubită, căreia vecinii noştri îi cunosc rostul şi gustul.
Porţii: 4-6
Timp de preparare: 1 oră (plus încă 2 pentru pregătit rinichii)
Ingrediente:
- 6 rinichi de porc
- 1 ceapă mare
- 4 linguri de untură de porc
- 1 lingură boia de ardei dulce
- 2 linguri de bicarbonat de sodiu
- 800 ml lapte
- 2 foi de dafin
- 1 linguriţă rasă de nucsoara macinată
- 2 linguri de făină
- 2 linguri de unt
- 180 ml smântână grasă
- piper negru proaspăt măcinat
- 1 jumătate lingură de sare
Preparare:
- Tăiaţi rinichii în 2 jumătăţi, pe lungime.
- Cu ajutorul unui cuţit ascuţit îndepărtaţi canalurile interne, nervurile şi urmele de grăsime.
- Frecaţi bine rinichii cu bicarbonat de sodiu.
- Clătiţi bine rinichii cu apă rece şi tăiaţi-i cubuleţe mărişoare sau julienne.
- Puneţi bucăţile de rinichi într-un vas şi acoperiţi-le cu lapte rece.
- Lăsaţi rinichii în lapte timp de minim 2 ore pentru a îndepărta mirosurile neplăcute.
- Între timp, curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o peştişori.
- Scoateţi rinichii din lapte şi aruncaţi laptele.
- Ştergeţi bine rinichii cu un prosop/șervet uscat.
- Într-o cratiță – preferabil de tuci – topiţi untura de porc.
- Adăugaţi ceapa şi sotaţi-o până se înmoaie.
- După ce s-a înmuiat ceapa, adăugaţi bucăţile de rinichi, pudraţi-le cu boiaua de ardei şi sare. Rumeniţi-le la foc mic spre mediu.
- Adăugaţi foile de dafin şi praful de nucşoară.
- Stingeţi cu apă cât să acoperiţi rinichii. Acoperiţi cu un capac şi fierbeţi la foc domol 40-45 de minute până când se înmoaie.
- Topiţi untul într-o altă crăticioară.
- Adăugaţi făina şi rumeniţi-o uşor.
- Stingeţi rântaşul cu un amestec de smântână şi zeamă în care au fiert rinichii. Lăsaţi-l să dea două clocote şi să se îngroaşe.
- Diluaţi rântaşul cu zeamă de pe rinichi, omogenizaţi şi turnaţi-l peste ei.
- Scoateţi foile de dafin.
- Asezonaţi cu sare şi piper după gust.
Tocăniţa din rinichi de porc se serveşte fierbinte,cu găluşte, cartofi copţi sau piure.
[tip]Această tocăniţă se poate face în aceleaşi fel din rinichi de viţel, oaie sau miel.[/tip]
[tip]Dacă doriţi ca mâncarea să fie iute, adăugaţi 1 linguriţă de boia iute în acelaşi timp cu cea dulce.[/tip]
[tip]Pentru servire, puteţi folosi gnocchi cumpăraţi din comerţ.[/tip]
alte retete cu organe mai sunt pe site? ca nu stiu unde sa caut… multumesc!
cele mai multe – nu foarte multe – sunt cu ficat. le gasesti aici: http://www.cevabun.ro/ingrediente/ficat/
Comments are closed.