Ardeii umpluţi cu varză, aceste murături în murături, în care ingredientele își împrumută gusturile, combină dulceaţa verzei cu timbrul proaspăt şi acidulat al ardeiului. Murături în saramură, acești ardei merg bine cu fripturi de porc, dar și cu ostropelul sau papricașul de pui.
Timp de preparare: 30 minute
- 7 kilograme de ardei gras, de dimensiuni medii
- 6 kilograme de varză albă
- 1 kilogram de morcovi (opţional, pentru culoare)
- 1 legătură frunze de ţelină
- 1 rădăcină de hrean
- 2 lămâi
- sare
Preparare:
- Scoateţi cotorul cu seminţele ardeilor. Spălaţi-i bine. Extrageţi zeama din cele două lămâi.
- Tăiaţi varza julienne, subţire.
- Frecaţi varza cu o mână de sare. Stoarceţi deasupra zeama de lămâie.
- Curăţaţi morcovii şi treceţi-i prin răzătoarea mare. Amestecaţi morcovul cu varza.
- Umpleţi ardeii cu amestecul de varză şi morcovi, îndesând bine umplutura.
- Aşezaţi ardeii în borcane. Căptuşiţi borcanele la suprafaţă cu frunze de ţelină şi rădăcină de hrean tăiată rondele.
- Fierbeţi apă cu sare (1 lingură de sare la 1 litru de apă) şi turnaţi-o fierbinte peste ardei în borcane astfel încât să-i acopere.
- Închideţi borcanele ermetic şi depozitaţi-le într-un loc uscat, întunecos şi rece.
Ardeii umpluţi cu varză se pot consuma după minim 2-3 săptămâni.
[tip] Pentru ardei mai aromați, puteți adăuga chimen în varză. [/tip]
Pe lângă hrean şi ţelină, eu pun şi vreo doi trei ardei iuţi, iar intre ardei pun şi vinete întregi, dovlecei şi boabe de strugure. Dau o aromă nemaipomenită!
Comments are closed.