Sosul de piper negru este specific Chinei unde se foloseşte cu precădere la mâncărurile din carne de pasăre. Dens, aromat, complex, şi mai puţin picant decât ne lasă să credem numele, sosul de piper negru a apărut în anii ′50 alături de carnea de crab, în Singapore., dar a revoluţionat lumea fructelor de mare de abia în anii ′80 ai secolului trecut, când preparatul şi-a câștigat popularitatea. De atunci, crabul cu piper negru a devenit un etalon al bucătăriei singaporeze şi un exemplu pentru celelalte fructe de mare la categoria “aşa da”.
Porţii: 2
Timp de preparare: 15 minute
- 2 linguri de piper negru
- 1 lingură de zahăr
- 1 lingură sos de stridii
- 4 linguri sos de soia
- 1 linguriţă rasă de amidon
- 4 căţei de usturoi
- 1 bucăţică de ghimbir (cât un bob de strugure)
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui sau de alune
Preparare:
- Măcinaţi mare piperul. Curăţaţi şi tocaţi mărunt ghimbirul şi usturoiul. Amestecaţi amidonul cu sosul de soia.
- Prăjiţi uşor, fără grăsime, piperul într-o tigaie până când începe să-şi elibereze aroma. Scoateţi piperul din tigaie şi lăsaţi-l deoparte.
- Încingeţi în aceeaşi tigaie uleiul.
- Adăugaţi usturoiul și ghimbirul şi rumeniţi-le la foc iute.
- Stingeţi totul cu sosul de stridii amestecând bine.
- Adăugaţi amidonul dizolvat în sosul de soia. Lăsaţi să dea totul un clocot şi adăugaţi zahărul.
- Turnaţi piperul prăjit peste amestecul din tigaie. Mai ţineţi tigaia pe foc încă un minut şi trageţi-o deoparte.
Sosul de piper negru se foloseşte la stir-fry-urile de pui sau de fructe de mare cu carapace (creveți, crabi, homari, langustine).
Ceafa de porc marinată două ore în sos de piper negru şi gătită la grătar are un gust deosebit.
[warning]Atenţie la sare deoarece atât sosul de soia cât şi cel de stridii sunt sărate. Dacă sosul este exagerat de sărat diluaţi-l cu puţină apă. Nu mai adăugaţi sare sau sos de soia când îl folosiţi la gătit, înainte de a gusta mâncarea.[/warning]