Pizza rustică are cam toate ingredientele fericirii culinare. Blat de pâine coaptă, carne şi legume, un strop de ulei de măsline, cât iei cu degetele oregano şi o crustă de brânză. Mâncare rapidă, de luat la mână, pizza a făcut carieră în New York – şi în restul SUA ulterior – mai mult decât în Italia, de unde s-a răspândit prin impulsuri cinematografice în toată lumea. Secretul unei pizza de calitate este coca simplă – nu vă jucaţi cu ouă sau lapte în preajma ei; ingrediente puţine – să permită aluatului să se coacă – deştept distribuite, şi un foc iute care să repartizeze căldura uniform. Sigur că un cuptor cu lemne e ideal, dar se pot obţine rezultate spectaculoase şi în cuptorul aragazului.

Nu credem că există o reţetă bătută în cuie pentru pizza rustică, doar că de pe ea nu ar trebui să lipsească un fel de carne afumată, fie ea o şunculiţă sau un cârnăcior.

Vezi aici rețeta de Pizza cu somon afumat.

Reţetă: Pizza rustică (ţărănească)

Pizza rustică

Ingrediente:

  • 180 grame blat de pizza
  • 180 grame mozzarella
  • 120 grame şunculiţă ţărănească sau muşchi afumat
  • un ardei gras sau kapia (de preferinţă roşu)
  • o legătură ceapă verde tânără
  • 2-3 linguri sos de roşii pentru pizza
  • zece măsline negre
  • 1/2 liguriţă oregano uscat
  • piper proaspăt măcinat

Preparare:

  1. Întindeţi aluatul într-o foaie subţire, pe o suprafaţă de lucru pudrată cu făină.  Important este să fie bine întins, subţire, dar nu rupt.
    [tip]Dacă aveţi experienţă, mai ales dacă vă doriţi un blat pufos, prelucraţi aluatule exclusiv cu mâna. Vezi detalii aici.[/tip]
  2. Rulaţi cu grijă aluatul pe făcăleţul sau ustensila cu care l-aţi întins şi repetaţi operaţiunea în sens opus (derulaţi-l) în tava de copt. Puteţi folosi o tavă rotundă sau pătrată,chiar şi tava cuptorului sau o tavă întoarsă cu faţa în jos. Nu vă stresaţi prea tare. O pizza adevărată nu e un cerc matematic.
    [tip]Când întindeţi blatul, trageţi-l mai mult spre margine – nu uitaţi că se va strânge la coacere -pentru a forma o uşoară bordură de jur împrejur. Pentru un aspect rustic, presăraţi în tavă, înainte de a întinde blatul, câteva fire de mălai care se vor rumeni la cuptor.[/tip]
  3. Peste aluatul întins în tavă întindeţi aproximativ 2-3 lunguri sos pizza. Prea puţin sos va lipi ingredientele de aluat, prea mult va împiedica buna coacere a aluatului.
  4. Distribuiţi feliile de şunculiţă afumată pe întreaga suprafaţă a blatului. Nu lipiţi feliile între ele deoarece aveţi nevoie de spaţiu pentru rondelele de ardei.
  5. Adăugaţi mozzarella rasă sau tăiată cubuleţe (dacă este proaspătă) printre ingrediente, rondelele de ardei, măslinele întregi, şi ceapa curăţată şi tăiată eventual pe lungime dacă este prea groasă.
    [note]Multe pizzerii pune mozzarella sub restul ingredientelor pentru a le scoate în evidenţă. Din nefericire, mozzarella topită va duce la aluencare ingredientelor atunci când serviţi pizza.[/note]
  6. Presăraţi cu oregano uscat şi piper proaspăt măcinat.
  7. Introduceţi pizza la cuptor timp de 10-12 minute la temperatură mare (220 grade).
  8. Stropiţi cu ulei de măsline cât este încă fierbinte.

Timp de pregătire: 10 minute (dacă aluatul este dospit)

Timp de gătire: 10 minute 

Porţii: 1-2


___________________________________
print

2 Comentarii

  1. pe gustul meu! eu pun masline din alea rondele ca mi-e cam lene sa dau de simburi prin pizza. arata spectaculos

Comments are closed.