Gremolata – sau gremolada – este un dressing uscat, citric şi proaspăt, tipic bucătăriei italiene, în special al celei nordice. Se foloseseşte de regulă la servirea de osso bucco dar acompaniază cu succes şi fructele de mare, în special caracatiţa sau calmarul la grătar.
Reţeta de bază a unei gremolate conţine coajă de lămâie, pătrunjel proaspăt tocat şi usturoi. O notă finală dată de coaja de portocală nu va face decât să sublinieze mai bine prospeţimea acestui adaos citric.
Porţii: 4
Timp de preparare: 10 minute
- coaja de la 1 lămâie
- coaja de la 1 portocală
- 2 căţei de usturoi
- 2 linguri de pătrunjel tocat
- sare şi piper
Preparare:
- Radeţi fin coaja portocalei şi cea a lămâiei. Folosiţi lămâi a căror coajă nu a fost tratată cu ceară. Dacă nu sunteţi siguri de acest aspect scufundaţi timp de un minut citricele în apă fierbinte după care ştergeţi-le cu un prosop. Atenţie să nu le opăriţi.
- Usturoiul se pisează fin, până obţineţi o pastă.
- Pătrunjelul se spală şi se toacă.
- Se amestecă toate ingredientele bine într-un bol, până de omogenizează.
Utilizare: Gremolata se presară peste osso bucco sau fructe de mare înainte de servire, direct în farfurie.
[tip]Gremolata îşi eliberează cel mai bine aromele dacă, după amestecarea ingredientelor, este zdrobită uşor într-o piuliţă (mojar cu pistil).[/tip]
[warning]Pentru gremolata nu se foloseşte în niciun caz pătrunjel congelat.[/warning]