Hummusul, cunoscut sub multiple nume în întreg Orientul Apropiat (hamos, houmous, hommos, hommus, hummos, hummous or hummus), este  denumirea arabă (romanizată) a cuvântului năut şi desemnează unul dintre cele mai îndrăgite aperitive (mezes) din bucătăria Levantină. În arabă, denumirea întreagă a acestui aperitiv este hummus cu tahini (حُمُّص بطحينة), cu referire la celălalt ingredient de bază al acestui preparat: pasta de susan.

Hummusul se regăseşte în toate ţările din vechea Sirie Otomană, inclusiv Israelul, iar una dintre cele mai rafinate versiuni ale sale este cea libaneză. De altfel, în octombrie 2008, Asociaţia Industriaşilor Libanezi a solicitat Comisiei Europene înregistrarea hummusului ca marcă libaneză.

Porţii: 6-8

Timp preparare: 15 minute (dacă năutul este fiert)

Ingrediente:

  • 250 grame de năut uscat (400 grame dacă este fiert)
  • 1 lămâie
  • 150 ml tahini
  • 2 căţei de usturoi (opţional)
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • sare şi piper alb

Preparare:

  1. Puteţi folosi năut la conservă, gata fiert sau, mai bine, năut uscat pe care îl fierbeţi singuri. Năutul, ca mai toate suratele fasolei, respectă modalitatea de fierbere a acesteia. Cel mai bine ar fi să înmuiaţi năutul câteva ore (sau peste noapte) pentru a-i facilita fierberea uniformă. Un năut înmuiat se fierbe 1 oră şi jumătate la foc mediu, într-un vas acoperit.
    [tip]În primă fază, fierbeţi năutul spumind, neacoperit, după care îl puteţi acoperi pentru a grăbi şi uniformiza fierberea.[/tip]
  2. Năutul scurs – păstraţi o parte din zeama în care a fiert – se pasează (în robot / blender) sau se toacă fin.
  3. Pasta de năut se amestecă bine cu cea de susan (tahini), zeama de la lămâie şi usturoiul tocat pastă.
  4. Se adaugă, amestecând continuu, uleiul şi apă (din apa în care a fiert năutul) până obţineţi o cremă fină, dar consistentă.
  5. Potriviţi de sare şi piper.

Hummusul se serveşte proaspăt, stropit cu lămâie, decorat cu semințe de pin sau dâre uşoare de sumac (sau boia dulce) şi chimion. Hummusul merge de minune cu lipii, dar se poate servi şi cu crackers.

[tip]Humusul este prin excelenţă un preparatat vegetarian însă se poate servi cu bucăţele de carne de vită sau miel prăjite în ulei. [/tip]

[note] Puteți adăuga, opțional, și o linguriță de sumac. [/note]

print

25 Comentarii

  1. am facut in seara asta.
    mi-a iesit excelent, desi as fi vrut sa mai am apa, ca sa-l subtiez putin.
    prima incercare (acum 5-6 ani), a fost un esec major, cred ca ousesem prea mult tahini.

    pasta de susan, nu foarte usor de gasit cel putin azi(kaufland nu, lidl nu, mega image prinsi descoperiti), costa peste 20 de lei borcanelul de 150 ml la carrefour.
    cam scump.

    • Am luat eu astazi pasta de susan cu 16 lei borcanul de 400 g de la Obor – in hala noua, la etaj, magazinul Orient. Tot acolo au si naut romanesc cu 10 lei/kg si multe alte condimente…
      Sper sa fie de ajutor!

  2. Am luat pasta de susan de la o macelarie arabeasca (Al Imam de pe str. Unitatii) cu 18RON borcanul de 400ml. Avea si la 30RON la 800 sau ceva de genul. Doamna care vinde acolo e de treaba si puteti sa o intrebati o groaza de chestii referitor la bucataria specifica. Si eu stiam ca proportia este de 100ml de tahini la aprox. 250ml de naut uscat insa ea mi-a spus ca borcanul ala de 400ml ei il folosesc pentru 3 kg de naut, proportia fiind de aprox 150ml la 1kg de naut. De asemenea, se poate pune direct in compozitie chimion (si nu pe langa cum este sugerat aici).

  3. GRESEALA MAJORA in masurarea cantitatilor de naut si tahini….in ml se masoara LICHIDELE!!!ceea ce cumparati ambalat in borcane are trecuta GREUTATEA nu VOLUMUL!!!!revedeti reteta cu cantitatile masurate CORECT!!

  4. anna, litrul (si implicit submultiplii, multiplii) e unitate de masura a volumului si nu se foloseste numai in cazul lichidelor. E suficienta o cana gradata sau masurile folosite in bucatarie si dozezi in ml si nautul si tahini si ce mai vrei. Asta cand trebuie sa existe proportii d.p.d.v al volumului. Daca te uiti la fotografii vei vedea ca vasul pt. blender e gradat in sist. american sau englezesc in fl.oz si cani, tot unitati de masura a volumului folosite in bucatarie.

  5. N-am inteles cum se mananca humusul.
    Eu am cumparat de la Kaufland, prima data cu curry, mi-a placut, apoi am luat si cu chimen si mi-am uns pe paine, f.f.f. bun.
    Astept alte moduri de a-l manca.
    Multumesc

    • Pe pâine, lipie, sau ca sos pentru alte mâncăruri pe bază de carne (în special la grătar) sau legume.

    • cu lipie libaneza prajita,il poti manca la mic dejun astfel insotit de cafea sau ceai,sau il poti manca cu paine si muraturi,iar e foarte bun.
      Iti dau un sfat.simte-i gustul si daca te pricepi cat de cat la mancare iti dai seama,de se pune mai mult usturoi si lamaie ca sa fie putin mai acrisor,il poti folosi pt friptura,delicios.

  6. Vin si eu cu o idee pe care tocmai am testat-o si a dat roade foarte bune:-) . Dupa ce am vazut ca pasta de susan nu e tocmai accesibila, mi-am cumparat seminte de susan, le-am dat pe rasnita pana s-au transformat intr-o pasta consistenta, pe care am adaugat-o ca atare la nautul fiert si celelalte ingrediente.

  7. Mancare de…saracii arabe.Aia o papa de nevoie ca altceva nu creste prin nisipuri si pietre si snobii postrevolutionari romani o ard ca mancare de lux.Ca si brocco si alte Mac -uri……
    Nu e mai buna o fasole batuta cu usturoi si ceapa? Asa a la carte :)))))))0

  8. Buna Nina! 🙂

    Asa am aflat de mai sus ca te-ai numi, acu’ sa nu te superi daca te botez…
    Pt mine conteaza prezentarea, spune-mi si mie cum ai trasat asa de drepte si subtiri darele alea de boia?
    Eu am presarat cu coada unei lingurite dar am vazut ca iese cam groasa si am facut o stea 🙂

    • Tot cu un tacâm, dar cu o furculiţă:) Presăraţi cu degetele peste o furculiţă ţinută (cu dinţii în jos) deasupra hummus-ului.

  9. :)))) … scuza-ma “cevabun” ca te-am botezat mai sus Nina, abia dupa ce am primit confirmarea de abonare am vazut ca esti barbat :)))) … scuze

  10. cantitatile de aici nu sunt corecte!!!!!! prea multa pasta de tahini si nu se stoarce o lamaie intreaga, ci doar cateva picaturi, in functie de preferinte… pacat ca exista asemenea site-uri care promoveaza indiferenta si lipsa de profesionalism 🙁

    • Ovidiu, gusturile nu se discută. Aşa cum am mai specificat şi cu alte ocazii, suntem foarte interesaţi de comentariile cititorilor noştri, dar am aprecia dacă ai renunţa la semnele de exclamare şi la acuze doar fiindcă nu eşti de acord cu cantităţile dintr-o reţetă. Mulţumim.

Comments are closed.