Dacă găteşti şi o faci relativ constant e posibil ca deja să ai  idee destul de clară despre ce ai nevoie în bucătărie, în funcţie de tipurile de reţete pe care le practici. De asemenea, s-ar putea să ai deja imaginea sertarelor cu lucrurile pe care le-ai cumpărat şi pe care le-ai folosit o singură dată. Sau deloc. Obiecte pe care le folosim prea puţin sau care folosesc unui singur scop, gen dispozitivul de scos miezul ananasului sau forma de făcut falafel. Sigur, dacă bucătăria nu e domeniu tău şi vrei doar să o mobilezi repede cu o masă de la Ikea şi câteva scaune de bucătărie ieftine, s-ar putea ca materialul de mai jos să nu ți se privească. Dar dacă vrei să ştii ce considerăm noi indispensabil în bucătărie, mai jos ai o listă.

1. Cuţite

Clar. Nu există bucătărie fără cuţite. Poţi să ai o bucătărie fără cuptor sau aragaz, în teorie, dar nu una fără cuţite. Nici măcar acum când totul vine feliat şi porţionat în supermarketuri. Cuţitul bucătarului (între 20 şi 26 cm) e probabil cel mai folosit cuţit din bucătărie. Un cuţit de legume – mic şi scurt – unul de filetat, cu lamă subţire şi fină şi unul cu lamă zimţată, sunt de asemenea de nelipsit într-o bucătărie.

2. Ascuţitor de cuţite

Se spune că un cuţit prost ascuţit te taie (te răneşte) mai mult şi mai rău decât unul bine ascuţit. Şi nimic nu e mai obositor într-o bucătărie decât să lucrezi cu un cuţit neascuţit. Fie că optezi pentru un ascuţitor mecanic sau unul electric, nu trebuie să-ţi lipsească.

3. Tocătoare

Un minim de două tocătoare: absolut indispensabile. Cele de lemn, mai naturale şi mai practice (se pot folosi şi pentru scos oalele sau tăvile din cuptor) au dezavantajul de a fi mai expuse la formarea de bacterii, motiv pentru care trebuie curăţate constant. Cele din materiale compozite sunt mai uşoare, rezistente şi au avantajul de a putea fi spălate în maşina de spălat vase. Verificaţi eticheta!

4. Castroane 

E greu ,dacă nu imposibil, să găteşti fără un set de castroane adecvat. O medie de 3, de diverse volume poate fi suficientă pentru a face prăjituri, creme şi maioneze. De asemenea se pot folosi pentru salate fiind uşor de amestecat şi asezonat ingredientele.

5. Instrumente de măsurat

Dacă reţetele americane folosesc cu precădere unităţi de măsură de tip cups şi spoons (ceşti şi linguri), în cele europene se foloseşte cu precădere cântarul. Dacă ești în cautare de o ofertă de cântare de bucătărie, nu uita să iei în calcul un cântar de precizie, care să fie capabil să cântărească și cantităţi mici pentru a putea cântări corect drojdia sau praful de copt în prăjituri, de exemplu.

6. Tigăi şi cratiţe

Pare de la sine înţeles că într-o bucătărie ai nevoie de tigăi şi cratiţe. Încearcă să le alegi nu pe cele mai multe ci pe cele mai bune. În general, în funcţie de reţetar, ai avea nevoie de o crăticioară pentru sosuri, o cratiţă pentru curry-uri şi tocăniţe şi o oală pentru supă. O diversitate relativ mai mare ai nevoie în domeniul tigăilor.  Una anti-aderentă pentru uz general, un wok pentru reţete orientale şi o tigaie adâncă pentru prăjit în baie de ulei.

7. Termometru

Evident că se poate trăi şi fără termometru, mai ales că cuptoarele moderne şi aparatele de gătit deja dispun de unul, dar dacă îţi permiţi un termometru vei vedea că duce bucătăria la alt nivel. Când cunoşti cu exactitate temperatura apei sau a uleiului, a supei pe care vrei să o dregi sau temperatura internă a fripturii, lucrurile par mult mai simple şi mai logice.

8. Linguri şi polonice

Probabil, uneori, te-ai întrebat, de ce sunt atâtea linguri într-un set? Pentru că fiecare are logica ei. Chiar dacă cel mai des folosim o lingură pentru a amesteca în mâncare sau un polonic pentru a o servi, lingura de sos (cu cioc), spumiera sau lingura de paste, au logica lor imbatabilă.

9. Ustensile

Ustensilele sunt sectorul în care ne încărcăm cel mai mult bucătăria cu lucruri inutile. Cu toate acestea suntem aproape sigur că nu greşim când recomandăm ca necesare peealer-ul pentru curăţat legume, o lingură de lemn şi un sucitor/merdenea, un cleşte şi un tel pentru aerat şi dizolvat cocoloaşele. O răzătoare, o mandolină şi un mojar cu pistil nu ar trebui să lipsească dintr-o bucătărie.

9. Strecurător

Am pus strecurătorul separat pentru a-i sublinia importanţa unică. Poţi curăţa legumele cu un cuţit sau întinde aluatul cu o sticlă de vin (am încercat, se poate), dar nu poţi strecura cu uşurinţă pastele fără un strecurtător.

10. Tăvi

Cuptoarele vin deja cu o tavă (sau două) care se poate folosi extensiv în bucătărie. Neajunsul acestei tăvi e că are marginile mici, greu de folosit pentru o prăjiură sau chiar pentru fripturi mai complexe. Recomandăm în principiu 3 tăvi. Una de sticlă sau porţelan pentru mâncăruri gratinate, una pentru prăjituri şi una de friptură.

11. Recipiente pentru stocare

Fie că vorbim despre recipente pentru a păstra alimentele gătite, congelare sau pur şi simplu pentru stocarea pachetelor începute (mălai, orez, zahăr, paste) e imposibil să nu simţi aproape zilnic necesitatea lor. Alege unele elastice, rezistente şi de preferat de formă pătrată sau dreptunghiulară, pentru a se potrivi interiorului frigiderului.

12. Slow Cooker

Greu de tradus acest accesoriu de bucătărie atât de util. Alege unul capabil să facă mai multe sarcini, de la fiert la aburi sau fiert orez. E ideal pentru bucătării mici, unde poate lua locul cuptorului dacă spaţiul nu ne permite să avem prea multe electrocasnice.

13. Mixer

Mixerul de mână nu mai are nevoie de nicio prezentare. Fie că batem o fişcă sau ouă, că amestecăm o cremă sau un aluat moale, e aici să ne ajute.

14. Blender

După ce-l cunoşti e greu să-ţi închipui bucătăria fără el. Blenderul e un instrument incredibil în bucătărie, capabil de sarcini imposibile uneori. Alege unul cu un motor puternic şi cu un vas din plastic rezistent, fără BPA.

print