Brânzeturile fac parte din culturile culinare europene de multe secole şi sunt pe lista de ingrediente esenţiale în reţete de bază. Fiecare ţară are brânzeturile ei şi unele au devenit foarte populare în întrega lume datorită reţetelor din care fac parte sau datorită calităţilor excelente. Iată mai jos un top 10 ale celor mai populare brânzeturi din întreaga lume realizat de Taste Atlas. Trebuie avut în vedere că aceste brânzeturi îşi datorează popularitatea şi culturii culinare din care provin; brânzeturile italiene, de exemplu, au devenit foarte populare datorită răspândirii restaurantelor italiene în toată lumea şi ocupă cele mai multe locuri în topul de mai jos.

1. Mozzarella (Italia)

Ingredient de bază în pizza napoletană, mozzarella este o brânză proaspătă din lapte de vacă ce se produce în Italia. Gustul ei delicat se combină foarte bine cu reţetele de sosuri de pizza dar merge excelent şi în salatele care conţin roşii proaspete.

2. Cheddar (Anglia)

Una din cele mai populare brânzeturi din lume, produsă din lapte de vacă, şi care se consumă fie proaspătă când are o textură mai moale, fie învechită când devine tare şi sfărâmicioasă. Este folosită în foarte multe reţete gratinate, iar producerea pe scară largă a adus brânza Cheddar pe burgeri, în sandvişuri şi tartine.

3. Feta (Grecia)

Asemănătoare cu telemeaua, feta grecească este o brânză din lapte de oaie, lăsată la învechit în saramură. Uneori se foloseşte şi un procent de până la 30% de lapte de capră. Este foarte populară peste tot în lume ca ingredient în salate proaspete dar şi în plăcinte sau alte produse sărate de patiserie.

4. Ricotta (Italia)

Se prepară de obicei prin reîncălzirea zerul rezultat din prepararea altor brânzeturi. Ricotta în italiană înseamnă refiert. Seamană cu urda românească dar consistenţa este mai untoasă iar gustul mai dulceag. Se foloseşte ca ingredient principal în umpluturi (în paste umplute, flori de dovleac umplute, plăcinte etc).

5. Parmiggiano Reggiano (Italia)

Parmezanul adevărat este considerat una din cele mai bune brânzeturi din lume. Preparat din lapte nepasteurizat de vacă în regiunea Emilia Romagna, parmezanul se învecheşte şi ajunge la o consistenţă uşor sfărâmicioasă şi tare. Laptele trebuie să provină doar de la vacile care pasc în zona de producţie, care se mulg de două ori pe zi, o dată dimineaţa şi o dată seara, iar laptele este dus direct la unitatea de producţie. Conţinutul de grăsime, aşadar, este unul ridicat pentru că se foloseşte laptele integral care se amestecă cu unul parţial degresat. Parmiggiano Reggiano este maturat între 12 şi 24 de luni, uneori chiar mai mult iar varianta Parmiggiano Reggiano Extra trebuie să treacă un test de calitate după alte 18 luni. Se poate folosi la aproape orice reţetă adăugând un plus de savoare de la paste, salate, supe la reţete de sărăţele. A nu se confunda cu Grana Padano (este o brânză tot din lapte de vacă dar se produce în alte zonă a Italiei, are un conţinut mai mic de grăsime şi se maturează mai repede)  sau cu Pecorino Romano (se produce din lapte de oaie).

6. Brie de Meaux (Franţa)

Foarte cunoscută, brânza brie este o brânză moale din lapte de vacă, acoperită de un strat fin de mucegai alb. Se consumă la temperatura camerei pe platourile cu brânzeturi.

7. Gouda (Olanda)

Gouda este o brânză semidură ca textură, produsă exclusiv din lapte de vacă. Laptele trebuie să provină din fermele olandeze, iar gouda se comercializează în diverse stadii de maturare. Cu cât este mai maturată, cu atât gustul este mai intens. Se consumă în special feliată în sandvişuri sau tăiată cubuleţe în salate. Adevarata gouda provine din Olanda, dar există şi alţi producători care o fabrică.

8. Paneer (India)

O prezenţă inedită în acest top, de pe continentul asiatic unde consumul de lactate este mai redus. Se produce prin adăugarea unui factor de coagulare vegetal (suc de lămâie, oţet, culturi de iaurt) în laptele de vacă şi apoi strecurarea brânzei. Se foloseşte în multe din reţetele bucătăriei indiene de la curry la prăjeli.

9. Gorgonzola (Italia)

Produsă din lapte de vacă, Gorgonzola este un tip de brânză “albastră”, adică brânză cu mucegai. Pentru a obţine marmorarea albastră, laptelui i se adaugă spori de penicilină. Gorgonzola se lasă la maturat două luni (Gorgonzola dolce) sau trei luni (Gorgonzola Picante). Se foloseşte în reţete de risotto, paste, pizza, dar străluceşte şi pe platourile de brânzeturi.

10. Camembert de Normandie (Franţa)

Produsă în Normandia, Franţa, brânza Camembert este faimoasă pentru că se formează de mână în rotiţe mici de 250 de grame. Este o brânză cu mucegai alb, maturată o lună, de consistenţă moale, şi care se serveşte ca aperitiv peste tot în lume.

print