Dacă încă nu v-aţi stabilit meniul pentru sărbători, puteţi lua în considerare să pregătiţi din timp o friptură de vită marinată în stil german. Sauerbraten, tradus mot-a-mot prin friptură acră (nu vă speriaţi, pentru că e bine echilibrată), este mâncarea naţională a Germaniei, fiind populară mai ales în vest. Legenda spune că reţeta a apărut în momentul în care Julius Cesar, proaspăt cuceritor al Coloniei (Köln), a cerut să i se trimită peste Alpi carne de la Roma şi pentru a face faţă unei călătorii de două săptămâni bucătarii au conservat carnea în amfore cu oţet şi mirodenii. Alte surse indică personaje locale în apariţia acestei reţete atât de iubite în Germania, unde este atât o reţetă de familie (pe care fiecare o păstrează cu mândrie) dar şi una pe care o poţi încerca la aproape orice restaurant respectabil.
Dar să vedem de unde atâta entuziasm pentru aceast fel de mâncare. În primul rând, pentru a o putea defini, sauerbraten este un fiertură-friptură, gătită pe îndelete, după o lungă marinare într-un baiţ dulce-acrişor. Cel mai apropiat de această metodă de marinare la noi sunt fripturile în baiţ din carne de vânat.
Iniţial gătit din carne de cal – se mai găseşte încă în Germania ca delicatesă – şi uneori de miel, sauerbraten este cunoscut ca o reţetă tradiţioală din carne de vită. Şi aşa o preparăm şi noi. Important e să ştiţi că nu e genul de reţetă pe care o faci până bei o cafea şi că ai nevoie să planifici din timp. Nu e nimic de speriat, dimpotrivă, e genul de reţetă greu de greşit, singurul element e timpul: are nevoie de o săptămână (minim 4 zile) pentru a se marina în profunzime. Iar dacă aveţi 2 săptămâni la dispoziţie, cu atât mai bine.
Reţetă: Friptură de vită marinată
Ingrediente:
- 2 kg carne de friptură de vită (pulpă)
- 2 cepe galbene mari, tocate mărunt
- 2 morcovi mari, tăiați
- 1 praz mare, tocat, bine spălat și scurs pentru a îndepărta orice murdărie
- 3 căței de usturoi, tocaţi mărunt
- 2 crenguţe mari de cimbru
- 2 rămurele mici de rozmarin
- 2 frunze de dafin
- 8 boabe de ienupăr, zdrobite
- 8 boabe de enibahar, zdrobite
- 6 cuișoare întregi
- 10 boabe de piper negru, zdrobite
- 2,5 lingurițe de sare
- 1 linguriță zahăr
- 600 ml vin roșu
- 200 ml oţet de vin roşu
- 250 ml apă
- 4 felii de slănină (opţional)
- 4 linguri de făină
- 2 linguri de stafide
- 1 lingură de miere
- 4 linguri de ulei
- 100 grame de unt
Preparare:
- Preparaţi marinata într-o cratiţă adâncă cu capac, suficient de adâncă cât să cuprindă toate ingredientele.
- Puneţi toate legumele și ierburile în cratiţă împreună cu usturoiul, boabele de ienupăr, enibaharul, cuișoarele întregi, frunzele de dafin, sarea, zahărul și boabele de piper. Se adaugă vinul roșu, oțetul de vin roșu și apa.
- Fierbeţi marinata timp de 10 minute, acoperiţi-o şi lăsaţi-o să se răcească. Gustaţi marinata, trebuie să aibă un gust puternic, predominant acid.
- Introduceţi carnea în marinata rece şi lăsaţi-o la frigider pentru o săptămână, minim 4 zile. Dacă carnea nu este complet acoperită de lichid, asiguraţi-vă că o întoaceţi de câteva ori pe zi pentru a se marina uniform.
- După o săptămână, scoateţi carnea din marinată şi ştergeţi-o bine. Strecuraţi marinata dar păstraţi atât lichidul cât şi legumele.
- Gătiţi carnea. Atenţie la timpul de gătire. În mod tradiţional, într-o cratiţă de fontă, gătirea durează cam două ore, însă dacă folosiţi un multicooker, timpul de gătire e mult mai mic, consultaţi manualul producătorului.
- Rumeniţi slăninuţa tăiată cubuleţe în ulei într-o cratiţă adâncă, cu capac, preferabil una cu pereţi groşi, potrivită pentru gătit lent.
- Scoateţi şi păstraţi bucăţile de slănină şi adăugaţi carnea.
- Rumeniţi-o pe toate părţile la foc iute, dar fără să o ardeţi.
- Scoateţi carnea şi păstraţi-o.
- Reduceţi focul şi adăugaţi în grăsimea din cratiţă legumele din marinată.
- Presăraţi făina şi amestecaţi-o uşor pentru a încorpora timp de câteva minute, fără să se prăjească.
- Adăugaţi, amestecând pentru a nu se forma cocoloaşe, lichidul din marinată.
- Adăugaţi stafidele, mierea şi bucăţelele de slăninuţă rumenită.
- Când sosul începe să se lege, adăugaţi untul şi carnea.
- Când începe să fiarbă reduceţi temperatura la minim, acoperiţi şi fierbeţi la foc domol timp de aproximativ 2 ore. În funcţie de câte zile a stat în marinată, friptura se va face mai repede sau mai încet. O carne marinată 7 zile se va găti mai repede decât una marinată doar 4.
- Când friptura e pătrunsă, scoateţi-o din cratiţă şi păstraţi-o la cald minim 5 minute înainte de a o felia pentru servire.
- Pentru sosul de servire, scurgeţi lichidul din cratiţă şi îngroşaţi-l, dacă e cazul, cu puţin amidon dizolvat în apă, adăugat în sosul aflat pe foc. Adăugaţi, după gust, zahăr pentru a obţine un sos dulce acrişor.
- Sauerbraten se serveşte imediat, feliat, stropit din abundenţă cu sos, cu garnitură de cartofi fierţi nature, soté de varză roşie, găluşte de pâine sau griş sau paste de casă (tradiţional german, Spätzle).
Timp de pregătire: 30 minute
Timp de gătire: 3 ore
Porţii: 6