Nu ştii ce să pregăteşti pentru o cină cu prietenii vara asta? Mai ales când este foarte cald afară, îţi recomandăm o cină tip “picnic” cu sandvişuri proaspete făcute în casă şi o salată lângă. Nu uita de sucuri de fructe şi de legume sau de o limonadă care să vă răcorească. Aşa că, dacă eşti în căutare de inspiraţie pentru ce tip de sandviş să prepari, iată mai jos reţeta unui sandviş clasic şi iubit de toţi: the Club sandwich, sendviş Club. Sigur l-ai văzut pe meniul cafenelor, cluburilor dar chiar şi în anumite restaurante, servit cu cartofi prăjiţi. Poţi înlocui cartofii prăjiţi cu legume proaspete – morcovi şi castraveţi, cu chipsuri de legume sau de banane sau o simplă salată de varză.
Aşa numitul Sandviş Club are o istorie veche pe scena culinară din Statele Unite. A fost Menţionat prima dată în 1889 ca reţetă originală a Union Club, cel mai vechi club privat din New York, iar de atunci a devenit un clasic pe meniurile restaurantelor din Statele Unite, iar mai apoi din toată lumea.
Principala caracteristică a acestui sandviş este structura lui etajată: 3 felii de pâine prăjită, intercalate cu pui, bacon sau alt tip de şuncă, salată verde, roşii şi maioneză. De obicei este servit tăiat în jumătaţi sau sferturi, ţinute laolaltă cu ajutorul scobitorilor sau beţelor scurte de frigărui. La fel ca în cazul sandvişurilor BLT – de la Bacon (bacon), Lettuce (salată verde), Tomatoes (roşii) – exită multe variaţii şi adaptări ale reţetei clasice. În loc de pui se poate folosi curcan, în loc de bacon orice alt tip de şuncă, iar pentru un plus de proteină se poate adăuga un ou ochi sau felii de brânză. Pentru partea verde, se poate înlocui salata verde cu frunze proaspete de spanac sau rucula. Pe lânga maioneza care este nelipsită din reţeta originală, se pot adauga alte sosuri ca muştar sau ketchup. Şi, evident, există variante mult adaptate: sandviş club cu somon, sandviş club cu stridii sau sandviş club vegetal cu hummus, avocadă şi şuncă vegetală.
Reţetă: Sandviş Club
Ingrediente:
- 6 felii de pâine, ideal pătrate (se poate folosi şi integrală)
- 1 lingură de unt
- 6 linguri de maioneză
- 2 felii de piept de pui rotisat sau la grătar
- 2 felii de bacon de mărimea feliilor de pâine (dacă sunt prea mici, se pun mai multe)
- 4 frunze de salată verde (poate fi şi iceberg)
- 4 rondele mari de roşii
Preparare:
- Se pune la încălzit o tigaie.
- Se ung feliile de pâine cu unt pe fiecare parte şi se pun la prăjit în tigaie, câte jumătate de minut pe fiecare parte. Nu se lasă mult pentru că se ard din cauza untului.
- Pe un tocător se începe montarea celor 2 sandvişuri. Se pun 2 felii de pâine prăjită ca bază. Se lasă spaţiul între ele pentru a putea tăia mai apoi sandvişurile.
- Se ung feliile cu câte o lingură de maioneză fiecare.
- Se aşează câte o felie de piept de pui pe fiecare felie.
- Se adaugă peste pui două rondele de roşii în aşa fel încât să acopere bine puiul. Dacă roşiile sunt prea mici, se pun mai multe rondele.
- Se adaugă următorul strat de felii de pâine care se ung cu câte jumătate de lingură de maioneză pe fiecare parte. În acest fel, felia de pâine din mijoc se va lipi bine.
- Se adaugă feliile de bacon, iar deasupra câte 2 frunze de salată (sau chiar mai multe dacă sunt foarte subţiri). Scopul este să existe un strat vizibil de “verde” iar dacă foloseşti salată iceberg va avea şi o textură crocantă.
- Se “închide” sandvişul cu ultima felie de pâine.
- Se taie sandvişurile în jumătăţi sau sferturi cu un cuţit mare, bine ascuţit. Pentru a le menţine structura etajată, se folosesc scobitori sau beţe de frigărui.
- Se servesc imediat cu cartofi prăjiţi, chipsuri de legume, salate proaspete sau murături.
Timp de pregătire: 15 minute
Porţii: 2
Nu uita că sandviş Club este o mâncare calorică, aşa că dacă ai restricţii dietetice, poţi înlocui maioneza cu alt tip de sos care conţine mai puţine grăsimi sau chiar cu hummus.