După petreceri şi sărbători prelungite, corpul nostru solicită binefacerea unei supe dătătoare de speranţă şi proteine, care să-l ajută să se refacă după momentele grele prin care a trecut. Avantajul acestor supe este că multe se fac tocmai din ceea ce rămâne de la petrecerea din ajun. Iată mai jos selecţia cevabun.ro cu supele care să te pună pe roate.
- Ciorba de burtă
O astfel de selecţie nu putea să înceapă fără ciorba de burtă, mama tuturor ciorbelor de “a doua zi”. Numită chiar skimbea, pentru că se spune că-ţi schimbă starea, ciorba de burtă este o explozie de proteină: supă de vită, burtă, smântână şi ou. Sigur, şi mult colesterol, dar ideal este să supravieţuieşti azi. Reţeta aici.
2. Ciorba de potroace
Tradiţională mai ales după nesfârşitele nunţi din sudul ţării, când rămân munţi de măruntaie de la păsările fripte pentru eveniment, ciorba de potroace dreasă cu zeamă de varză murată este una dintre favoritele româneşti de după petreceri. Încercaţi-o şi nu o să regretaţi. Reţeta aici.
3. Ciorbă de pui cu tarhon
Specifică mai ales în Ardeal, unde smântâna şi tarhonul franţuzesc se combină natural, mai ales în zona Târnavelor, ciorba de pui cu tarhon este o delicatesă fină care te va face să uiţi vinul băut în ajun. Reţeta aici.
4. Ciorbă rădăuţeană
Ciorba rădăuţeană, la limita dintre ciorba de pui de mai sus şi usturoiata ciorba de burtă, este răspunsul Bucovinei la eterna întrebare: ce naiba mâncăm a doua zi după ce am băut. Iaca! Reţeta aici.
6. Ciorbă de pui a la grec
Dacă tot am ajuns la supe de pui cu smântână, să zăbovim un pic asupra variantei greceşti de supă de pui cu smântână şi lămâie: Agvolemono. Sau, mai pe scurtă, ciorba de pui a la grec. Ea a fost baza multor mahmureli post domneşti vreme de un secol. Reţeta aici.
7. Solyanka
Venită direct din Rusia şi împământenită şi dincoace de Prut, în Moldova, Solyanka este prin excelenţă o supă antimahmureală. Marele ei avantaj e că se prepară direct din aperitivele rămase pe platou de cu seară. Şi cât de bună e! Reţeta aici.
8. Supă pescarului din Oostende
O supă consistentă, densă, dulce acrişoară, supa de peşte de Oostende este exact cea ce îţi ipseşte după o noapte de pomină. Adaugă o picătură de Tabasco care să-ţi pună sângele în mişcare şi te-ai rezolvat. Ştiu belgienii ce ştiu! Reţeta aici.
9. Supă de peşte cu fructe de mare şi curry
O supă consistentă şi picantă, numai bună să te scoată din mahmureală, un mix între bucătăria europeană şi cea orientală. Peşte, fructe de mare dar mai ales mult, mult gust. Reţeta aici.
10.Supă de somon cu creveţi
Venită din nordul continentului european, din Suedia, supa de somon cu creveţi este o binefacere pentru corpul care vrea să se refacă după o noapte grea. Reţeta aici.
11. Supă gulaş
O supă ungurească, o fiertură bună şi consistentă a cărui roşu intens te bagă imediat în priză. Supa gulaş este în multe ţări din centrul Europei alegerea ideală când vine vorba de tratat mahmureala. Reţeta aici.
12. Supă de pui cu tăieţei
Supă zdravănă, de ţară, în care baza e dată de carnea de pasăre fiartă îndelung cu zarzavaturi, completată cu tăieţeii (de casă, dacă se poate!) plutind în supa fierbinte pe deasupra căreia se sparg bule aurii de grăsime. Reţeta aici.
13. Pho bo
O delicatesă a bucătăriei vietnameze, Pho bo este o supă de vită cu tăieţei. Gustul unic, prospăt şi aromat, e dat de ghimbirul şi ceapa perpelită în coajă pe flacăra aragazului, de menta şi coriandrul adăugat la final. Reţeta aici.
14. Supă turcească de linte roşie
Lintea este proteină vegetală în formă concentrată cu un adaos de fier, aşa că nu e de mirare că această supă de linte roşie are atâta succes. Gustul ei unic este dat de mentă şi chimion. Atenţie, dă dependenţă! Reţeta aici.
15. Supă de mazăre uscată cu afumătură
Dacă supa de linte fără carne nu te-a convins, pentru că eşti de pe undeva din zona Sibiului sau a Aradului, atunci s-ar putea să-ţi meargă la suflet varianta olandeză de mazăre uscată cu cârnaţi afumaţi. Nouă ne-a plăcut. Reţeta aici.
16. Ramen
Supa studenţească prin exceleţă, ramen-ul este o mâncare zdravănă şi consistentă care are cam de toate în compoziţia ei, motiv pentru care e ideală în cazuri de mahmureală. Nu cunoştem pe nimeni care să o fi încercat şi să nu mai vrea o porţie. Reţeta aici.
17. Gazpacho
Vara, mai ales după petrecerile de Sfântă Mărie, cea mai la îndemână supă pentru revenit, încărcată de vitamine, rămâne gazpacho-ul andaluz. Ca o salată care se bea rece-rece. Reţeta aici.
18. Tarator
Prietenii şi vecinii noştri balcanici, bulgarii, ştiu foarte bine cum să combine iaurtul cu catraveţii în această supă rece. Proteine, vitamine şi zer! Adică ce ai nevoie a doua zi. Reţeta aici.
Arata… yummy 🙂
Comments are closed.