O reţetă excelentă pentru micul dejun sau pentru un aperitiv elegant. În fond e un sufleu (soufflé, fr.) preparat din resturi de legume în “haine” de tartă. Secretul constă în pregătirea legumelor, pentru a le scoate în evidenţă dulceaţa cu ajutorul amestecului de miere-oţet. Aluatul de tartă, clasicul pâte brisée, se poate prepara conform reţetei de aici sau se poate cumpăra din comerţ.
[readalso]Vezi şi reţeta de: Creveţi cu prosciutto în foietaj[/readalso]
Reţetă: Mini-tarte cu legume
Ingrediente:
- 1 foaie aluat de tartă (aproximativ 250 de grame)
- 1 vânătă mică
- 1 ardei gras mediu (preferabil roşu)
- 1 ceapă mică
- 2 căţei de usturoi
- 6 linguri ulei de măsline
- 6 ouă
- 2 linguri de lapte
- 1 lingură de miere
- 2 linguri de oţet alb
- 1 lingură verdeaţă tocată (pătrunjel, mărar)
- sare
- piper
Preparare:
- Tăiaţi codiţa vinetei şi tăiaţi-o cubuleţe de un deget grosime.
- Îndepărtaţi cotorul şi seminţele ardeiului şi tăiaţi-l în pătrate la fel de mari ca şi vânăta.
- Procedaţi la fel cu ceapa curăţată.
- Curăţaţi şi pisaţi usturoiul.
- Sotaţi la foc iute ardeiul gras şi vânăta în ulei.
- După 2-3 minute adăugaţi ceapa.
- Sotaţi până ceapa devine sticloasă.
- Presăraţi cu jumătate de linguriţă de sare.
- Adăugaţi usturoiul şi mai sotaţi câteva secunde.
- Stingeţi cu oţet şi miere.
- Luaţi deoparte şi lăsaţi să se răcorească legumele.
- Încălziţi cuptorul la 170 de grade (temperatură medie).
- Scoateţi aluatul de tartă şi desfaceţi-l.
- Tăiaţi aluatul în 12 bucăţi relativ egale.
- Întindeţi aluatul în tava pentru brioşe.
[note]Nu vă faceţi griji dacă nu este egal sau dacă sunteţi nevoiţi să acoperiţi fundul din 2 sau chiar trei bucăţi lipite între ele.[/note] - Bateţi ouăle cu două-trei linguri de lapte, 1 linguriţă rasă de sare, un vârf de cuţit de piper şi verdeaţă.
- Împărţiţi legumele în formele de tartă.
- Turnaşi oul bătut peste ele.
- Întroduceţi la cuptor pentru 20-25 de minute, până când ouăle se ridică şi se rumenesc.
- Scoateţi tava şi lăsaţi să se răcească înainte de a scoate mini-tartele.
- Mini tartele se consumă la temperatura camerei ca atare sau cu iaurt.
Timp de pregătire: 25 minute
Timp de gătire: 25 minute
Bucăţi: 12