Chowder-ul de fructe de mare este una dintre cele mai rafinate rețete americane, specifice bucătăriilor din nord-est, reununite sub denumirea de Noua Anglie. Deşi originea numelui chowder nu este încă pe deplin lămurită, majoritatea indiciilor duc către o rădăcină franceză, către tocăniţa ce poartă numele generic de cassoulet. Totuşi, deosebirile sunt consistente. În primul rând pentru că sosul unui chowder este alb (în cel mai bun caz rozé), iar ingredientele sunt specific americane, fie că vorbim de legume (cartofi, porumb) sau fructe de mare (scoici, creveţi, etc.) de care statele ca Maine sunt atât de mândre.
Ca de fiecare dată când avem un produs popular, varietatea reţetelor este copleşitoare, astfel încât nu există variante greşite, ci doar mai mult sau mai puţin originale.
Vezi aici și rețeta de Supa pescarului a la Ostende.
Reţetă: Chowder de fructe de mare
Ingrediente:
- 500 grame cartofi
- 300 grame cozi de creveţi
- 250 grame midii sau alte scoici
- 300 grame filé de peşte alb
- 700 ml supă de legume sau peşte
- 100 ml vin alb sec
- 200 ml smântână dulce
- 2 foi de dafin
- 1 ceapă mare
- 4 căţei de usturoi
- 2 linguri de unt
- 2 lingui de ulei
- 1 lingură mare de făină
- verdeaţă
- ardei iute (opţional)
- sare
- piper
Preparare:
- Curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi cartofii cuburi.
- Curăţaţi şi tocaţi ceapa.
- Curăţaţi şi pisaţi usturoiul.
- Spălaţi midiile sau scoicile (dacă sunt în conchilie), tăiaţi peştele în bucăţi potrivite.
- Încingeţi untul într-o cratiţă adâncă.
- Adăugaţi şi sotaţi ceapa până se înmoaie.
- Adăugaţi făina.
- Stingeţi cu supa.
- Adăugaţi cartofii şi foile de dafin.
- Fierbeţi 20 de minute la foc mic, până când cartofii sunt pătrunşi.
- Adăugaţi vinul alb, usturoiul, peştele, creveţii şi midiile.
- Fierbeţi 5 minute şi adăugaţi smântâna dulce.
- Adăugaţi verdeaţa tocată, asezonaţi cu sare şi piper şi opriţi focul.
- Chowder-ul de fructe de mare se serveşte fierbinte cu ardei iute.
[tip]Puteţi înlocui supa de legume cu zeama în care aţi fiert cozi de creveţi, o ceapă, 1 morcov şi o ţelină, împreună cu o foaie de dafin şi 2 boabe de piper, pe care o strecuraţi şi săraţi la final.[/tip]
Timp de pregătire: 20 minute
Timp de gătire: 40 minute
Porţii: 4-5
Este minunat;in Franta asa ceva se numeste BOUILLABAISSE
E prima data când fac! E delicios!
Sigur o sa mai fac
Mulțumesc pt reteta
Comments are closed.