O reţetă densă şi consistentă, de vremuri reci şi pofte mari – paste picante cu cârnați, la cuptor. Cârnaţii afumaţi dau greutate, ardeiul iute şi usturoiul adaugă nerv, iar tarhonul aromă acestui sos pe bază de roşii şi smântână. Mozzarella, gratinată peste paste, nu face decât să încheie magistral acestă reţetă cu gust diferit de orice altă pastă.

[readalso]Vezi aici și rețeta de Paste picante cu calamari. [/readalso]

Reţetă: Paste picante cu cârnați, la cuptor

Paste picante la cuptor

Ingrediente:

  • 250 grame de paste scurte (fusilli, penne, etc.)
  • 220 grame cârnaţi afumaţi sau semi-afumaţi
  • 2 ardei iuţi, roşii (doar unul dacă le doriţi mai puţin picante)
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 cană passata de roşii (roşii trecute prin sită, fără coajă şi seminţe)
  • 1 cană de smântână dulce, grasă (la temperatura camerei)
  • 1 lingură rasă tarhon uscat
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriţă de zahăr
  • 60 grame mozzarella rasă
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 200 de grade Celsius.
  2. Fierbeţi pastele conform instrucţiunilor de pe pachet.
    [note]Păstraţi puţină apă în care au fiert pastele. O veţi folosi să reglaţi consistenţa sosului.[/note]
  3. Curăţaţi şi pisaţi usturoiul.
  4. Îndepărtaţi seminţele şi tocaţi ardeiul iute.
  5. Tăiaţi cârnaţii rondele.
  6. Încingeţi uleiul într-o cratiță.
  7. Adăugaţi şi rumeniţi cârnaţii.
  8. Adăugaţi usturoiul şi ardeiul iute.
  9. Stingeţi cu passata de roşii şi zahărul.
  10. Adăugaţi şi încorporaţi, amestecând continuu, smântâna dulce.
    [warning]Dacă smântâna e rece sau slabă, există riscul ca sosul să se separe. Folosiţi smântâna la temperatura camerei.[/warning]
  11. Adăugaţi tarhonul.
  12. Fierbeţi 5 minute la foc mic.
    [tip]Dacă sosul e prea legat, adăugaţi puţină apă din cea în care au fiert pastele.[/tip]
  13. Asezonaţi cu sare şi piper.
  14. Amestecaţi sosul cu pastele.
  15. Împărţiţi pastele în 2 forme termorezistente.
  16. Presăraţi cu mozzarella.
  17. Introduceţi la cuptor pentru 5 minute, până când brânza se topeşte şi pastele s-au rumenit.
  18. Pastele picante cu cârnaţi şi tarhon se servesc întotdeauna fierbinţi, presărate opţional cu parmezan ras.

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 20 minute

Porții: 2

print

2 Comentarii

  1. Arata minunat. Dar pe caldurile astea, este cam greu sa gatesti. Bine ar fi sa gateasca altcineva pentru tine! Oare exista serviciul ‘bucatar de inchiriat la tine acasa”? Mi se pare util.

Comments are closed.