O tocană din carne de porc, picantă şi generoasă, acesta este porkolt. Cei care au crescut în Ardeal – aici se numără şi cei care au făcut armata – sau măcar au avut o rudă dincolo de munţi, au avut probabil norocul să guste din această specialitate ungurească. Deşi numele său nu este legat exclusiv de carnea de porc (porkolt înseamnă tocană), şi e mai mai puţin cunoscut – în afara Ungariei – decât gulaşul, porkoltul este de regulă ruda porcină a acestuia. Mâncare de stepă, de ceaun, de bucurie…
Reţetă: Tocană picantă de porc cu ceapă (Porkolt)
Ingrediente
- 1,6 kg carne de porc (pulpă)
- 6 cepe mărişoare
- 2 ardei graşi roşii
- 1 kg cartofi
- 3 linguri untură de porc
- 1 ligură boia de ardei dulce
- 1 vârf linguriță boia (recomandabil iute)
- 150 ml pahar lapte
- 1 lingură făină
- 1 foaie de dafin
- sare
- piper
- verdeaţă
Preparare
- Tăiaţi carnea în bucăţi potrivit de mari.
- Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o peştişori.
- Scoateţi seminţele ardeilor şi tăiaţii în pătrate.
- Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i cubuleţe. Păstraţi cartofii în apă până la utilizare.
- Topiţi untura într-un ceaun sau cratiţă adâncă.
- Adăugaţi şi rumeniţi carnea.
- Adăugaţi ceapa şi mai sotaţi 5-6 minute.
- Adăugaţi boiaua dulce şi cea iute şi rumeniţi-o puţin.
- Adăugaţi foaia de dafin şi o lingură de sare.
- Acoperiţi cu apă şi fierbeţi timp de 60 de minute la foc potrivit.
- Adăugaţi cartofii şi ardeiul gras şi mai fierbeţi 30 de minute. Completaţi cu apă dacă este cazul.
- Faceţi un liezon din făină cu lapte.
- Diluaţi liezonul cu zeama de pa carne şi adăugaţi în cratiţă.
- Lăsaţi să mai dea câteva clocote.
- Asezonaţi cu sare şi piper după gust.
- Porkolt-ul se serveşte fierbinte, cu murături, simplu sau cu găluşte de pâine.
Timp de pregătire: 30 minute
Timp de gătire: 90 minute
Porţii: 6