Un sos simplu şi rafinat, minunat alături de legume fierte sau peşte (în special cel cu carne albă). Aromat şi totodată picant, acest sos devine cu uşurinţă un favorit.
Porţii: 4
Timp de preparare: 15 minute
Ingrediente:
- 1 ceapă
- 2 căţei de usturoi
- 2 lămâi
- 1 ardei iute mic
- 150 ml smântână dulce (minim 30% grăsime)
- 150 ml supă de legume sau pui
- 2 linguri de ulei
- 80 grame de unt
- sare
- piper alb
Preparare:
- Răzuiţi fin coaja lămâilor şi extrageţi zeama.
- Curăţaţi şi tocaţi fin ceapa şi usturoiul.
- Îndepărtaţi seminţele ardeilor şi tăiaţi-i fin.
- Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă.
- Adăugaţi şi sotaţi, timp de maxim 1 minut, ceapa, usturoiul şi ardeiul iute.
- Adăugaţi coaja rasă de lămâie.
- Stingeţi cu zeama de lămâie şi supă.
- Fierbeţi timp de 5-6 minute, până când ceapa, usturoiul şi ardeiul s-au înmuiat.
- Adăugaţi smântâna dulce amestecând continuu, la foc mic.
- Adăugaţi untul şi amestecaţi uşor până se topeşte.
- Asezonaţi cu sare şi piper alb după gust.
Sosul de lămâie cu ardei iute se serveşte fierbinte alături de legume sau peşte, fiert sau la grătar.