Unul dintre cele mai populare şi mai la îndemână gemuri (sau dulceţuri), gemul de prune se remarcă prin gustul puternic, dulce-acrişor. Ideal pentru realizarea prăjiturilor tradiţionale, a fursecurilor şi a cornuleţelor, gemul de prune este obligatoriu pentru cămara “de iarnă”.

Timp de preparare: 2 ore (plus 12)

Ingrediente:

  • 5 kilograme de prune
  • 2 kilograme de zahăr
  • 4 rulouri de scortisoara
  • zeama de la 2 lămâi

Preparare:

  1. Spălaţi prunele şi îndepărtaţi-le codiţa.
  2. Scoateţi sâmburii fructelor şi stropiţi-le cu zeama de lămâie.
  3. Puneţi în straturi zahărul şi prunele în oala pentru fiert.
    [note]Oala nu se umple decât 3/4 din volumul total.[/note]
  4. Lăsaţi fructele acoperite, la rece, până a doua zi când îşi vor lăsa zeama.
  5. Sterilizaţi borcanele.
  6. Puneţi la fiert prunele. Adăugaţi rulourile de scorţişoară.
  7. Fierbeţi timp de aproximativ 60 de minute din momentul în care dau în clocot, amestecând din când în când.
  8. Luaţi oala de pe foc, scoateţi rulourile de scorţişoară şi turnaţi gemul fierbinte în borcanele încălzite.
  9. Astupaţi borcanele şi întoarceţi-le cu capul în jos pentru 30 de minute, acoperite într-o pătură.
  10. Repuneţi borcanele în poziţie normală, acoperiţi-le cu o pătură şi lăsaţi-le să se răcească până a doua zi.

Borcanele cu gem de prune se păstrează în spaţii răcoroase, reci şi întunecoase.

print