Un sandviş în lipie, cu gusturi şi ingrediente care sparg tiparele gustărilor clasice, occidentale, pentru că îşi trag rădăcinile din nordul Africii. Încercaţi această reţetă pentru a experimenta diversitatea culinară a lumii, care nu se reduce doar la sandvişurile europene sau nord-americane.
Porţii: 6
Timp de preparare: 40 de minute (plus 2 ore la marinat)
Ingrediente:
- 1 piept mare de pui (dezosat şi fără piele)
- 150 ml iaurt
- 1 căpăţână de salată
- 12 roşii cherry
- 3-4 castraveciori
- 1 lămâie
- 2 căţei de usturoi
- 1 lingură rasă baharat
- 1 lingură rasă de harissa (mai puţină dacă doriţi să fie mai puţin picant)
- 6 linguri de maioneză
- sare
- piper
Preparare:
- Tăiaţi pieptul de pui în fâşii. (vezi foto).
- Extrageţi zeama de lămâie.
- Realizeaţi o marinată: amestecaţi baharatul cu iaurtul, jumătate din zeama de lămâie, sare şi puţin piper.
- Turnaţi marinata peste carne şi amestecaţi bine.
- Introduceţi carnea la rece pentru 2 ore.
- Până se marinează carnea pregătiţi sosul.
- Curăţaţi şi pisaţi fin usturoiul.
- Amestecaţi maioneza cu usturoiul, harissa, puţină zeamă de lămâie, sare şi piper. Introduceţi sosul la rece.
- Spălaţi bine frunzele de salată una câte una, zvântaţi-le şi tăiaţi-le fideluţe mari (vezi foto).
- Tăiaţi roşiile în 2 sau în 4, în funcţie de dimensiuni.
- Tăiaţi castraveţii în fâşii, pe lungime.
- Scoateţi carnea de la rece şi frigeţi-o pe grătar, plită sau într-o tigaie teflonată.
[tip]Carnea trebuie să fie pătrunsă, dar nu o uscaţi excesiv.[/tip] - Ungeţi lipiile cu sos de harissa, adăugaţi carnea de pui, salată, roşii şi castraveţi. Rulaţi sandvişul.
Sandvişul cu pui şi sos de harissa se poate servi imediat sau poate constitui un “pachet” excelent.
[note]Dacă serviţi sandvişul imediat, puteţi folosi reţeta originală şi dietetică şi să înlocuiţi maioneza cu iaurt gras deoarece lipia nu va avea timp să se înmoaie.[/note]