O supă cremă cu gusturi preponderent româneşti: urzici, telemea, mentă, chimen. Un buchet al ingredientelor locale reunit într-o formă occidentală pentru o compoziţie săţioasă şi aromată, marca cevabun.ro. Încercați această supă cremă de urzici pentru a da un plus de gust acestor plante minunate nutritiv de care ne putem bucura doar primăvara.
Vezi aici și rețeta de Fettuccine cu urzici și ciuperci de pădure.
Reţetă: Supă cremă de urzici cu mentă și telemea
Ingrediente:
- 800 grame urzici tinere
- 350 grame telemea (vacă, bivoliţă, oaie)
- 2 linguri frunze de mentă tocată
- 3 cepe verzi
- 1 litru supă de pui sau legume
- 250 ml smântână
- 80 grame unt
- 4 linguri făină
- 1 lingură seminţe de chimen măcinate
- 1 linguriţă enibahar măcinat
- sare
- piper
- crutoane pentru servire
Preparare:
- Curăţaţi ceapa de foile exterioare.
- Tăiaţi şi tocaţi partea albă a cepelor. Păstraţi cozile.
- Separat, tocaţi frunzele de mentă şi cozile de ceapă.
- Tăiaţi telemeaua cubuleţe.
- Alegeţi, spălaţi şi tocaţi urzicile.
- Topiţi untul într-o oală.
- Adăugaţi făina şi rumeniţi-o uşor.
- Adăugaţi supa şi amestecaţi cu telul pentru a preveni formarea cocoloaşelor.
- Adăugaţi urzicile, enibaharul şi chimenul şi fierbeţi la foc mic 20 de minute.
- Adăugaţi smântâna şi telemeaua şi luaţi oala de pe foc.
- Adăugaţi menta şi cozile de ceapă.
- Pasaţi supa în blender.
- Turnaţi supa din nou în oală şi asezonaţi cu sare şi piper (verificați înainte să nu fie sărată de la telemea).
- Supa cremă de urzici cu telemea şi mentă se serveşte fierbinte sau la temperatura camerei, cu crutoane şi smântână.
Timp de pregătire: 20 minute
Timp de gătire: 30 minute
Porții: 8
[note] Puteți congela urzicile pentru a le putea folosi și în afara sezonului. [/note]
Speram la mai multe poze 🙂 .
Imi place cum arata varianta finala.
Imi place apoi efectul pe care-l dau semintele maruntite de chimen.
Inedita folosirea unei cantitati atat de mari de branza, recunosc.
Cum apreciezi gustul final/general? Urzicile sau branza dau cel mai important gust?
@Cristi, erau mai multe imagini dar, dupa o analiza atenta, am considerat ca sunt absolut irelevante si nu tocmai apetisante (unt topit, unt cu faina, urzici fierband, urzici pasate, etc). Branza e multa, de acord, dar urziciile nu au consistenta, au doar un gust pregnant, metalic si ierbos, care se rafineaza cu enibahar si chimen. Menta, adaugata pe final, a fost un touch fericit, e proaspata fara sa fie foarte perceptibila ca gust. Caracterizarea finala (evident, subiectiva ca perceptie) e: o supa gustoasa, consistenta, proaspata si aromata, cu adevarat unica, fara sa fie stridenta sau ciudata in nici un fel.
Comments are closed.