Supa cremă de morcovi cu portocale este o combinaţie dulce-acrişoară, perfect compatibilă cromatic şi întru totul complementară, ce se bucură de o suprinzătoare popularitate în Scoţia (aspect confirmat de Costas Cozma), iar unele surse o creditează ca fiind chiar tradiţional scoţiană. Oricum ar fi, cu textura sa fină şi gustul său dulce acrişor cu arome de citrice, supa cremă de morcovi cu portocale este o reţetă deosebită.
Porţii: 6-8
Timp de preparare: 1 oră
Ingrediente:
- 1,2 kilograme de morcovi
- 1 ceapă
- 3 portocale
- 3 linguri de făină
- 50 grame de unt
- 2 litri supă de pui sau legume
- 400 ml smântână dulce
- 1 lingură rasă nucsoara măcinată
- 1 rădăcină ghimbir (4 centimetri)
- sare
- frunze pătrunjel sau coriandru
- crutoane pentru servire
Preparare:
- Curăţaţi ceapa, morcovii şi ghimbirul.
- Tăiaţi morcovii şi ghimbirul rondele. Tocaţi ceapa mare.
- Răzuiţi coaja portocalelor şi extrageţi sucul.
- Topiţi untul într-o oală încăpătoare.
- Adăugaţi ceapa, ghimbirul şi morcovii şi sotaţi uşor fără ca legumele să-şi schimbe culoarea.
- Adăugaţi făina şi nucşoara.
- Amestecaţi şi stingeţi cu supa.
- Fierbeţi timp de 25 de minute la foc mediu până când morcovii s-au pătruns bine.
- Adăugaţi smântâna dulce, coaja de portocale şi pasaţi legumele cu tot cu supa (într-un blender, de preferință).
- Puneţi din nou supa pe foc şi adăugaţi sucul de portocale.
- Încălziţi supa, fără să mai fierbeţi.
Supa cremă de morcovi cu portocală se serveşte cu crutoane şi se decorează cu frunze de pătrunjel sau coriandru.