De la slavii de sud – bulgari şi sârbi – şi regional până în Franţa, se practică gătirea cărnii prin fierbere înăbuşită în lapte cu mirodenii, în urma căreia rezultă o “friptură” aromată şi un sos fin. Porcul, vita şi mielul (sau iedul) sunt cărnurile cel mai des întâlnite în acest tip de reţete.

[warning]Nu gătiţi această reţetă dacă aveţi invitaţi evrei ortodocşi (practicanţi) deoarece în cultura lor (bucătăria kosher) şi religia mozaică lactatele şi carnea sunt strict separate în 2 bucătării, pornind de la preceptul Torei (Deuteronomul): “să nu fierbi iedul în laptele mamei lui”.[/warning]

Porţii: 4

Timp de preparare: 3 ore

Vită înăbuşită în lapte cu mirodenii

Ingrediente:

  • 1 kilogram carne de vită macră (antricot, vrăbioară, pulpă)
  • 500 ml lapte gras (minim 3 la sută grăsime)
  • 2 gălbenuşuri
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 2 crenguţe de rozmarin
  • 4 frunze de salvie
  • 6 căţei de usturoi
  • 10-12 boabe de enibahar
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Fierbeţi şi răciţi laptele.
  2. Încingeţi cuptorul la 180 de grade.
  3. Curăţaţi usturoiul.
  4. Spălaţi crenguţele de rozmarin şi cele de salvie.
  5. Tăiaţi carnea în 4 felii groase.
  6. Ungeţi un vas de lut smălţuit sau o cratiţă din fontă cu ulei de măsline.
    [warning]Vasul trebuie să fie suficient de adânc pentru a nu permite laptelui să dea pe dinafară în timpul procesului de fierbere. [/warning]
  7. Aşezaţi carnea în vas.
  8. Adăugaţi usturoi, sare, piper, rozmarin, salvie, enibahar, laptele şi restul de ulei.
  9. Acoperiţi vasul şi introduceţi-l la cuptor 2-2,5 ore până când carnea este bine pătrunsă.
  10. Scoateţi vasul din cuptor.
  11. Scoateţi carnea, îndepărtaţi enibaharul şi restul mirodeniilor (nu şi usturoiul) şi pasaţi sosul într-un blender.
  12. Turnaţi sosul într-o crăticioară, încorporaţi cele două gălbenuşuri de ou şi puneţi-l din nou pe foc. Sosul nu trebuie să fiarbă ci doar să se îngroaşe.
  13. Asezonaţi cu sare şi piper.

Carnea fiartă în lapte se serveşte cu sosul, cu garnitură. Una dintre cele mai potrivite garnituri este un piure fin de cartofi.

___________________________________

print