Pâinea din făină integrală (de măciniş întegral), cunoscută la noi ca pâine Graham, a devenit un adevărat fetiş al curelor de slăbire. Credinţa în calităţile miraculoase ale acesteia a fost insuflată de cel care i-a dat numele, reverendul presbiterian Sylvester Graham, un susţinător al unui mod de viaţă echilibrat şi al vegetarianismului. În 1829, când a inventat biscuiţii şi pâinea care stăteau la baza dietei cu numele său, reverendul Graham era convins că un regim de hrană echilibrat poate combate celelalte vicii pământeşti: alcoolismul şi desfrânarea sexuală. Chiar dacă parte a predicilor reverendului din Bound Brook, New Jersey, a fost dată uitării, încrederea în calităţile pâinii Graham a rămas până astăzi.
Într-adevăr, pâinea din măciniş integral – necernută, utilizată cu tot cu tărâţe – are calitatea de a fi bogată în fibre – ce stimulează procesul digestiv – magneziu şi vitamina B.
[readalso] Vezi aici și rețeta de: Pâine cu hribi. [/readalso]
Reţetă: Pâine Graham
Ingrediente:
- 700 grame făină de măciniş integral
- 400 ml apă călduţă
- 2 linguriţe de sare
- 1 lingură de zahăr
- 12 grame de drojdie uscată
Preparare:
- Turnaţi făina într-un vas adânc.
- Dizolvaţi drojdia în câteva linguri de apă caldă – din cele 400 ml – sarea, zahărul şi o lingură de făină.
- Lăsaţi drojdia la cald pentru aproximativ 20 de minute până când începe să facă băşici la suprafaţă.
- Faceți o adâncitură în făină şi adăugaţi drojdia activată.
- Încorporaţi treptat apa călduţă.
- Frământaţi insistent vreme de aproximativ 10 minute.
- Acoperiţi vasul cu un prosop şi lăsaţi să dospească pâinea pentru aproximativ 90 de minute sau până când aluatul îşi dublează volumul.
- Refrământaţi aluatul vreme de 4-5 minute şi puneţi-l într-un vas de copt – tavă, dar şi mai bine o cratiţă adâncă -pudrat cu făină.
[tip]Cel mai bun vas pentru a coace pâine – dacă nu e în cuptor cu vatră – este unul cu tablă groasă şi formă concavă care să conducă uniform temperatura.[/tip] - Lăsaţi aluatul să dospească în formă pentru încă 30 de minute.
- Incingeţi cuptorul la temperatură medie (170 grade Celsius).
- Introduceţi coca la cuptor pentru aproximativ 40 de minute.
Timp de pregătire: 20 minute + 2 ore pentru dospit
Timp de gătire: 40 minute
Porții: 1 pâine mare
[note] Această rețetă se poate prepara și la mașina de pâine respectând instrucțiunile producătorului. [/note]