Mâncare zdravănă şi săţioasă, ce concentrează în ea toate aromele dragi mexicanilor, chili con carne este fasolea cu carne, dar mai ales cu ardei iute, a Mexicului, fierbinte şi aprigă ca el. Specifice acestui fel de mâncare, în care carnea – ingredientul principal – fierbe până se transformă într-o pastă iute, sunt boabele de fasole roşie şi chimionul. Nu chimen – nu confundaţi şi nu înlocuiţi.
Mexicul cunoaşte două tipuri de chili con carne, unul popular, gătit cu carne tocată şi altul, mai preţios, gătit cu carnea de vită dintr-o friptură coaptă înăbuşit ore în şir. Mai jos găsiţi versiunea cu carne tocată, în cea mai rapidă formă a sa.
Porţii: 4
Timp de preparare: 40 minute
- 450 grame de carne tocată slabă (vită sau amestec)
- 1 conservă de fasole (400-450 grame)
- 1 conservă roşii (400-450 grame)
- 2 linguri pastă de tomate
- 1 ceapă mare
- 2 căţei de usturoi
- 1 lingură ulei
- 2 ardei iuţi uscaţi sau 3-4 linguriţe boia de ardei iute
- 1 linguriţă de oregano uscat
- 1 linguriţă rasă de chimion măcinat
- 1 ceapă verde sau frunze de coriandru pentru decor
- sare
- piper
Preparare:
- Curăţaţi ceapa şi usturoiul şi tocaţi-le mărunt.
- Tocaţi ardeii iuţi, mare.
- Scurgeţi şi clătiţi fasolea cu apă rece.
- Roşiile, dacă sunt întregi, se taie cubuleţe.
- Tăiaţi ceapa verde în rondele.
- Încingeţi uleiul într-o cratiţă sau tigaie adâncă.
- Adăugaţi carnea tocată, ceapa şi usturoiul şi prăjiţi timp de 7-8 minute la foc mediu până când carnea devine brună.
[tip]Scurgeţi grăsimea în exces.[/tip] - Adăugaţi ardeii iuţi tăiaţi sau boiaua iute, oregano, chimionul şi puţină sare. Amestecaţi bine.
- Adăugaţi fasolea, roşiile cu sucul din conservă, pasta de tomate şi o jumătate de cană de apă.
- Lăsaţi fasolea să dea în clocot, reduceţi focul, acoperiţi cratiţa şi fierbeţi la foc mic timp de 20 de minute.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
- Umpleţi patru vase de servire şi decoraţi-le cu rondele de ceapă verde sau coriandru.
Chili con carne se serveşte fierbinte, cu lipii de tortilla şi smântână.
[warning]Dacă doriţi ca mâncarea dumneavoastră să fie mai puţin picantă, scoateţi seminţele ardeilor iuţi sau reduceţi cantitatea de boia de ardei iute.[/warning]
buna
Buna reteta, dar nu prea are nici o legatura cu Mexicul.
Chili con carne e de fapt din Texas, SUA – http://en.wikipedia.org/wiki/Chili_con_carne
e un punct de vedere american care dureaza de ceva vreme, mai exact de la Charles Ramsdell. e adevarat ca e foarte popular in bucataria tex-mex (care ar fi nimic fara mex:) ). dar nicio comunitate europeana, din cele care au colonializat teritoriile americane, nu avea in bucataria traditionala fasole rosie (frijoles). oricum am privi problema, datele sunt de natura exclusiv istorica, deoarece Texas-ul a fost teritoriu mexican pana in 1836. si chiar daca mentiunile acestui fel de mancare sunt mai recente, vechimea lui e de cateva secole. dar discutiile vor ramane pururi deschise:)
chimionu ala care spui tu tot chimen este sau secarica sau secarea cunosc peste 40 d astfel de ingrediente
Greşiţi, desigur. Dincolo de forma seminţelor gustul chimenului (http://en.wikipedia.org/wiki/Caraway) este total diferit de chimion (http://en.wikipedia.org/wiki/Cumin). Aveti si link in limba romana in stanga.
Chimionul (cumin)nu are nici o legatura cu chimenul(secarica).Partea proasta e ca nu se prea gaseste pe la noi.Mie mi-a adus cineva din Italia.
Chimion macinat gasiti la Piata Crangasi, la etajul 1, langa intrarea dinspre Mega Image. Este acolo un stand cu foarte multe condimente, pe care le gasiti mai greu in alta parte. Chimionul este f usor de recunoscut dupa miros. 🙂 Odata ce l-ati mirosit, greu mai poate fi confundat.
Este o mancare absolut delicioasa. Am gustat la niste prieteni si apoi am preparat-o si eu si credeti-ma , pe cat e de usor de preparat, pe atat e de gustoasa. Merita incercat. Pofta buna
gustul chimionului e complet diferit de cel al cuminului.Mancarea este f.gustoasa si sanatoasa.
Super bun…
Ardeiul iute și chimionul sunt, după părerea mea, esențiale pentru a păstra identitatea acestei rețete și a ne bucura pe deplin de savoarea ei. Totuși, n-aș achiesa la ideea folosirii fasolei din conservă, doar de dragul vitezei. O așa minunăție se face cu premeditare, cu fasole lăsată in apă rece cu o zi inainte…
Nu prea am experienta in bucatarie dar cu ajutorul acestei retete mi-a iesit un super fel de mancare!
Multumesc mult de tot!
Este cea mai buna reteta de CHILI CON CARNE pe care am gasit-o tradusa in romana si care respecta foarte bine reteta originala!
Eu folosesc una aproape identica, doar ca pun si 1/2 cana de vin dupa ce s-a rumenit carnea, iar la final adaug si doua cubulete de ciocolata neagra. De asemenea, la condimente mai folosesc si 1/2 lingurita de maghiran, iar in loc de fasole alba pun rosie (kidney), cea din conserva de la Lidl fiind extraordinar de buna.
Incercati si varianta asta, nu da gres niciodata, iar ciocolata va face mare diferenta de gust!
Mulțumim pentru sugestie, Mihai!
Comments are closed.