Inelele de calamar, moi în interior şi crocante în exterior, servite cu lămâie şi maioneză cu usturoi, sunt o adevărată gustare de vacanţă cu iz grecesc. Pane-ul care înconjoară carnea albă a calamarului poate să aibă mai multe compoziţii: cu ou, cu făină sau cu pesmet. Însă, cea mai bună cale pentru a savura gustul fructelor de mare rămâne în continuare şi cea mai simplă.
Pane-ul uscat – fără ou – folosit de greci pentru inelele de calamar, rămâne cea mai curată opţiune şi elimină riscul desprinderii pane-ului de pe calamar.
Porţii: 4
Timp de preparare: 30 de minute
Ingrediente:
- 1 kilogram inele de calamar (proaspete sau congelate)
- 200 de grame de făină
- 1 lămâie
- 4 linguri de maioneză
- 1 lingură de smântână
- 2-3 căţei de usturoi
- 1 lingură de pătrunjel tocat
- sare
- piper
- 1 litru ulei pentru prăjite
Preparare:
- Curăţaţi şi zdrobiţi usturoiul. Frecaţi-l cu sare până obţineţi o pastă.
- Extrageţi sucul de lămâie.
- Amestecaţi maioneza cu pasta de usturoi, smântâna, pătrunjelul tocat, sare, piper şi zeamă de lămâie după gust.
- Încingeţi uleiul la temperatură medie.
- Scurgeţi inelele de calamar.
- Treceţi inelele de calamar prin făină şi puneţi-le într-o strecurătoare pentru a scăpa de excesul de făină.
- Prăjiţi inele de calamar până devin aurii la suprafaţă.
[tip] Uleiul trebuie să fie încins (puteţi verifica dacă este destul de încins, punând un inel la prăjit.). Pentru a se păstra calamarul moale la interior, inelele se prăjesc cam 2-3 minute. [/tip] - Scoateţi inele de calamar pe un şervet de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.
- Presăraţi puţină sare pe inelele de calamar.
Inelele de calamar se servesc cu maioneza de usturoi şi salată proaspătă.
[tip]Dacă folosiţi calamar proaspăt, puteţi folosi inclusiv tentaculele.[/tip]
[tip]Dacă vă plac gustările mai crocante, amestecaţi făina în cantităţi egale cu griş sau mălai. [/tip]
___________________________________