Ceva Bun

8 moduri de a folosi fulgii de ovăz

Fulgii de ovăz sunt ca muşeţelul, toată lumea ştie că sunt sănătoşi dar puţină lume ştie cum să-i folosească, aşa că nu e de mirare că mulţi ne cer idei despre ce să gătească cu ei. Pentru că să fim serioşi, dincolo de beneficiile fulgilor de ovăz, nu puţine (conţinutul mare de fibre, vitamine, minerale şi antioxidanţi), gustul şi textura lor lasă mult de dorit, fiind mai aproape de rumeguş decât de o delicatesă propriu zisă. Cu toate acestea, sunt multe moduri în care se pot integra în diferite reţete, pentru a da textură sau a omogeniza dar, mai presus de orice, pentru a-i introduce în alimentaţie astfel încât să fie consumaţi cu plăcere.

Foto: Irina Grigoraş

1. Supe

Fulgii de ovăz sunt ideali pentru a îmbogăţi supele şi ciorbele. În supele de legume ca minestrone se adaugă în mod tradiţional cereale ca orzul sau orezul. Dar se poate adăuga fără nicio problemă o mână de fulgi de ovăz. Trebuie menţionat că trebuie adăugaţi cu 10 minute înainte de servire pentru că trebuie doar hidrataţi, nu fierţi.

2. “Risotto”

Faimoasa mâncare italiană din orez, risotto este din ce în ce mai popular printre cei cărora le place să gătească. De multe ori, orezul este înlocuit cu alte cereale sau chiar cu cuşcuş. Aşa că era inevitabil să se ajungă şi la o variantă de “risotto” din fulgi de ovăz. Se găteşte urmând acelaşi procedeu: sotaţi ceapa în ulei sau unt, adăugaţi legumele (de exemplu, ciuperci), rumeniţi-le câteva minute, adăugaţi fulgii completând trepat cu supă până se hidratează. La final adăugaţi smântână şi parmezan. Avantajul este că durează mult mai puţin să obţineţi cremosul risotto.

3. “Ovăz” cu lapte

La fel ca la risotto, înlocuim orezul cu fulgii de ovăz. Se poate prepara cu lapte rece sau cald, normal sau vegetal. Nu uitaţi de mirodenii: scorţişoară, vanilie. Deşi e dulce, un vârf de linguriţă de sare este necesară şi îi va conferi un gust incredibil.

4. Chiftele şi burgeri vegetali

Fulgii de ovăz sunt excelenţi pentru a aglutina compoziţia de chiftele şi de burgeri, în loc de pâinea înmuiată în reţetele clasice sau pentru a reduce cantitatea de făină. Dar şi mai mult în cele de post, vegane sau în cele în care nu se pot folosi ouă. Un exemplu elocvent este cel al chiftelelor de dovlecei de post.  Deşi nu îi va conferi exact aceeaşi textură, fulgii de ovăz ajută la reducerea umidităţii şi la formarea mai uşoară a chiftelelor.

5. Granola (Baton energizant)

Foarte la modă ca gustare sănătoasă, batoanele energizante sunt excelente după ce ai făcut sport, după muncă şi pentru a reduce gustările mai puţin sănătoase. Tot ce trebuie să faci este să amesteci fulgi de ovăz cu nuci, alune şi seminţe, şi chiar fulgi de ciocolată neagră. Un pic de ulei şi de îndulcitor (sirop de arţar, miere etc), amestecat totul bine şi dat la cuptor 20 de minute.

6. Cupe de iaurt cu fructe

Nu e chiar o reţetă, e o provocare. Combini iaurt cu fructe proaspete şi, pentru saţietate, adaugi 2-3 linguri de fulgi de ovăz. Nu există limite şi nici restricţii la numărul de ingrediente. Dacă ai răbdare, aşează totul în straturi: poţi adăuga gem, unt de arahide, pulpă de fructe, nuci şi seminţe…

7. Biscuiţi, cookies cu fulgi de ovăz

De obicei, fulgii de ovăz înlocuiesc făina în biscuiţii rapizi. O reţetă clasică este cea de biscuiţi de banane: banane bine coapte, fulgi de ovăz hidrataţi în lapte, un pic de miere, niţică sare şi ce îţi mai place (nuci, ciocolată, cacao). La cuptor 15 minute şi gata biscuiţii. Sănătoşi şi gustoşi.

8. Reţete fără gluten

Deşi ovăzul este una din cerealele cu gluten alături de grâu, secară şi orz, există fulgi de ovăz fără gluten. Sunt ideali pentru a-i folosi în reţetele destinate celor care suferă de celiachie. Verifică cu atenţie eticheta pentru a te asigura că nu au gluten şi foloseşte-i ca înlocuitor de făină.

Notă: fulgii de ovăz se păstrează în recipiente bine închise pentru a nu se înmuia. Dacă ai acces la aparate de vidat alimente, poţi face pachete cu fulgi, gata porţionaţi pentru reţete. Sau îi poţi păstra în pungi bine închise cu cleme. Sau în borcane cu capac. Şi chiar direct în frigider în recipient bine acoperit.

print