Ceva Bun

5 cărţi pe care să le ai în bucătărie

Orice pasionat al bucătăriei e implicit şi un pasionat al cărţilor de bucătărie, fie că vorbim de tehnici culinare, reţete sau doar istorii relaţionate cu gastronomia. Am cărat de-a lungul timpului zeci de cărţoaie  din toate vacanţele, cu reţete locale din fiecare ţară sau zonă, chiar şi în limbi pe care nu le stăpânesc, cum e germana:), am adaptat decorul şi decoraţiunile bucătăriei astfel încât să am tot timpul un raft pentru cele mai necesare căţi, tot timpul la îndemână, până când raftul a devenit o bibliotecă…

Privind critic acum recunosc că nu toate îmi sunt la fel de necesare, ba unele sunt chiar inutile, pentru că pe majoritatea, cum sunt cele de reţete, nu le deschid cu anii, astfel încât am şi uitat că există. Când am nevoie de o reţetă o caut pe internet. După o găsesc într-o carte aflată la 2 metri de mine. Şi, totuşi, unele cărţi sunt de căpătâi, nu se demodează niciodată şi conţin informaţii pe care nu le găsesc la îndemână. Am făcut  mai jos topul, subiectiv, desigur, al celor mai utile cărţi pe pe care trebuie să le ai în bucătărie. Majoritatea sunt în engleză dar între timp au fost traduse şi în română şi le poţi găsi în secţiunea de cărţi de gastronomie a site-urilor de profil.

1.Apicius

Una dintre cele mai vechi cărţi de bucate ale lumii, datând din antichitatea romană, cartea lui Apicius  este nu doar o culegere cu cele mai populare reţete ale epocii ci totodată o frescă a modului în care se trăia şi mânca în aristocraţia romană a secolului I, înainte de Hristos. Multe dintre reţetele folosite în banchetele romane s-au pierdut sau transformat radical de-a lungul timpului, însă putem regăsi baze ale bucătăriei actuale, cum este cazul garumului, un condiment fermentat din peşti (asemănător sosurilor actuale din peşte), fiind de fapt primul intensificator de gust al umanităţii, aşa cum a fost el consemnat.

2. Dicţionarul mâncării

Aşa după cum îi spune numele Dicţionarul Mâncării e un dicţionar, despre mâncare, în care regăsim, de la A la Z, denumiri explicate ale termenilor culinari. Reţete de bază, tehnici culinare, personaje şi alte aspecte cheie a tot ceea ce înseamnă mâncare, o carte obligatorie în orice bucătărie.

3. Ingrediente

La fel ca şi Dicţionarul Mâncării, cartea de ingrediente e o enciclopedie necesară, indiferent de dacă eşti un bucătar amator sau unul profesionist. Plante şi  animale, peşti şi fructe de mare, tipuri şi forme de paste, brânzeturi, şi cam tot ce intră în bucătăria noastră e descris şi explicat în această carte de căpătâi a bucătăriei.

4. Marea lingură de aur

Marea Lingură de Aur, deşi cu un titlu exagerat de preţios, este în fapt biblia uneia dintre cele mai pure bucătării:  cea italiană, care, în opinia mea, nu este doar urmaşa celei romane ci mama tuturor bucătăriilor europene. Din ea s-a dezvoltat ulterior bucătăria franceză, reper al bucătăriei moderne contemporane, ea a inspirat în mare măsură, datorită emigranţilor, culturile culinare din SUA sau Australia. Greu de ignorat o bucătărie ca cea italiană dar şi mai greu de trecut cu vederea o astfel de carte. Un cadou excepţional.

5. 1080 de reţete

Mult mai modestă şi ca nume şi ca expresie,  naiv dar pitoresc ilustrată cu desene de mână, “1080 de reţete” este replica spaniolă a “Marii linguri de aur”. O bucătărie diversă şi complexă, în care relieful şi clima dictează ingredientele iar ingredientele determină bucătăria, din regiunile temperate din nordul Spaniei şi până la subtropice unde se află Canarele, cartea de faţă cuprinde toate reţetele populare are unei ţări care reuneşte mai multe lumi.

Bonus: Istoria gustului
La categoria divertisment, unde se află cărţile luii  Radu Anton Roman, se sprijină în raft şi Istoria Gustului. O necesară trecere prin istoria culinară a umanităţii care îţi va deschide ochii aspra ceea ce băgăm în gură.

Ai alte cărţi favorite?  Adaugă-le într-un comentariu.

print