Combinaţie dintre o gustare şi o mâncare dragă românului, mixul de zacusca pe bază de ceapă şi gogoşar cu iahnia de fasole cu morcov este o delicatesă unică: zacusca de fasole.
[readalso]Vezi aici și rețeta de: Fasole bătută. [/readalso]
Reţetă: Zacuscă de fasole
Ingrediente:
- 2 kg de ceapă (plus o ceapă)
- 1,5 kg de gogoșari
- 2 kg de roșii
- 600 grame de morcov
- 1 kg de fasole boabe
- 1 kg ulei
- 5 foi de dafin
- 1 lingură cimbru uscat
- piper
- sare
Preparare:
- Fierbeţi fasolea în mai multe ape. Fasolea se pune la fiert în apă fără sare, cu o ceapă curăţată dar netăiată, până dă în primul clocot, după care se schimbă apa. Se dă și în al doilea clocot, se schimbă apa. Se mai lasă să mai dea un clocot (fasolea nu trebuie să fie fiartă de tot). Apa în care a fiert se scurge și se păstrează pentru mai târziu.
[warning]Înlocuiţi apa doar cu apă fierbinte.[/warning] - Între timp, curăţaţi morcovii şi răzuiţi-i mare.
- Curăţaţi ceapa de coajă şi gogoşarii de cotorul cu seminţe şi tăiați totul cubuleţe sau julienne.
- Tocaţi roşiile cu tot cu coajă şi strecuraţi-le de sâmburi.
- Încingeţi uleiul într-o oală mare (10-12 litri).
- Adăugaţi ceapa şi morcovul în ulei şi sotaţi-le până când ceapa începe să devină sticloasă.
- Adăugaţi gogoşarul şi, după ce şi el s-a înmuiat, stingeţi totul cu sucul roşiilor.
- Lăsaţi să fiarbă totul la foc mic timp de o jumătate de oră.
- Adăugaţi boabele de fasole, cimbrul şi foile de dafin, sare şi piper.
- Fierbeţi totul până când fasolea s-a înmuiat şi uleiul s-a ridicat deasupra. Dacă fasolea nu e fiartă, mai adăugaţi apa din care a fiert, caldă.
- Turnaţi zacusca fierbinte în borcanele calde şi uscate. Legaţi bine borcanele cu celofan și sau cu capac şi înveliţi-le în prosoape sau pături calde.
Timp de pregătire: 20 minute
Timp de gătire: 2 ore și 30 minute
Porții: 20+
Zacusca cu fasole se poate consuma imediat, după răcire; se poate păstra câteva săptămâni, la rece, în frigider, sau se poate conserva după o sterilizare prealabilă.