Un stir-fry de vită definitoriu pentru bucătăria thailandeză, mai echilibrat, mai colorat şi mai aromat decât unul chinezesc. Vita cu ghimbir la wok (sau chiar tigaie) reuneşte toate ingredientele esenţiale ale culturii culinare thailandeze: sosul de peşte, ghimbirul şi, obligatoriu: limetă şi lemon grass. Bucuraţi-vă de exuberanţa mâncării thailandeze în acest fel uşor de preparat.
Porţii: 1
Timp de preparare: 20 de minute
Ingrediente:
- 200 grame muşchi de vită
- 2 linguri ulei
- 1 ardei iute, roşu
- 1/4 ardei gras roşu
- 1/4 ardei gras galben sau verde
- 1/4 ceapă albă
- 1 rădăcină de ghimbir (6-8 cm)
- 1 lingură ciuperci urechi de lemn
- 3 linguri sos de peşte
- 2 linguri sos de stridii
- 4 căţei de usturoi
- 1 linguriţă ulei de susan
- 1 linguriţă de lemon grass tocat
- 1/2 limetă
- 2-3 tulpiniţe de ceapă verde (opţional)
- piper
Preparare:
- Înmuiaţi ciupercile urechi de lemn în apă călduţă.
- Tăiaţi carnea fâşii.
- Curăţaţi ghimbirul şi usturoiul. Tăiaţi ghimbirul julienne fin. Tăiaţi ustoriul rondele.
- Îndepărtaţi seminţele ardeilor graşi. Tăiaţi ardeiul mare.
- Tăiaţi ceapa mare.
- Tăiaţi ardeiul iute rondele groase.
- Extrageţi sucul limetei.
- Încingeţi uleiul.
- Adăugaţi ghimbirul şi usturoiul şi sotaţi-le la foc iute.
- Adăugaţi vita şi rumeniţi-o.
- Adăugaţi urechile de lemn scurse de zeamă, ceapa, ardeiul gras şi cel iute şi sotaţi la foc iute.
- Adăugaţi sosul de peşte, sosul de stridii şi uleiul de susan. Amestecaţi încă 1 minut la foc iute.
- Adăugaţi lemon grass, zeamă de limetă după gust şi, opţional, ceapa verde.
- Adăugaţi piperul.
Stir-fry-ul de vită cu ghimbir se serveşte fierbinte cu orez fiert.
_______________________________________