Untul se extrage prin agitarea smântânei sau laptelui proaspăt sau fermentat. Untul conține grăsime care înconjoară minuscule picături de apă, proteine din lapte. Cea mai des întâlnită formă de unt este cea obţinută din lapte de vacă, dar se poate obţine şi din laptele altor mamifere (capră, oaie, bivoliţă etc).
Procesul de preparare a untului este simplu şi dacă aveţi un mixer sau un blender acasă şi sunteţi capabil să faceţi o maioneza, cu siguranţă veţi putea face şi unt. Pentru că e chiar mai simplu.
Cantitatea de unt pe care o veţi obţine depinde de concentraţia de grăsime pe care o are smântâna dulce pe care o veţi folosi. Pentru rezultate cât mai bune folosiţi smântână dulce grasă (minim 30% grăsime).
unt simplu sau cu sare
Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente:
- 400 ml smântână dulce
- sare (opţional)
Preparare:
- Puneţi smântâna dulce în paharul blenderului sau în mixer.
- Mixaţi smântâna dulce pe viteză mare timp de 5-8 minute până când grăsimea se separă de “zer”.
- Scurgeţi lichidul rezultat.
- Adăugaţi 30 de mililitri de apă fierbinte, puţină sare, şi amestecaţi până se omogenizează.
unt cu verdeţuri şi lămâie
Timp de preparare: 20 minute
Ingrediente:
- 400 ml smântână dulce
- 1 lingură frunze pătrunjel tocate
- 1 lingură frunze tarhon tocate (sau mărar)
- 1 lingură codiţe de ceapă verde tocate
- 1 lingură zeamă de lămâie
- sare
Preparare:
- Obţineţi untul simplu (ca mai sus)
- Până extrageţi untul, tocaţi mărunt verdeţurile şi extrageţi zeama de lămâie.
- Amestecaţi untul cu verdeţuri, zeamă de lămâie şi puţină sare.
- Adăugaţi puţină apă fierbinte, dacă e cazul, pentru omogenizare.
unt cu usturoi şi ulei de măsline
Timp de preparare: 15 minute
Ingrediente:
- 400 ml smântână dulce
- 3 căţei de usturoi
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin
- sare
- piper negru proaspăt măcinat (opţional)
Preparare:
- Obţineţi untul proaspăt.
- Curăţaţi usturoiul.
- Adăugaţi în blender sau mixer, peste unt, usturoiul, uleiul de măsline şi, dacă doriţi, piper proaspăt măcinat.
- Mixaţi 10 secunde până când totul s-a omogenizat într-o pastă moale.
[note]Apa caldă şi uleiul adăugat la finalul procesului de preparare a untului au rolul de a omogeniza şi emulsiona. Untul cu ulei de măsline (sau alte uleiuri aromate) are calitatea de a fi foarte tartinabil chiar şi când este proaspăt scos de la frigider. [/note]
[tip]Untul cu verdeţuri şi lămâie este desăvârşit atunci când este servit pe bucăţi de muşchi (sau antricot) de vită la grătar.[/tip]
[tip]Untul cu usturoi se poate folosi la multe preparate sau ca atare. Catofii copţi în coajă sunt excelenți dacă sunt seviţi cu acest tip de unt. [/tip]
[tip]”Zerul” obţinut după extragerea untului (buttermilk , cum îl numesc americanii) este una dintre cele mai bune marinate pentru creveţii ce urmează să fie făcuţi la grătar. [/tip]