Aflat în topul alimentelor favorite printre copiii americani, untul de arahide este o pastă obţinută prin măcinarea arahidelor. Popular pe continetul Nord American – unde a fost preluat din tradiţia nativilor amerindieni -, în China şi Olanda, untul de arahide se consumă tartinat sau este folosit ca ingredient în diverse preparate, în special dulci.
Untul de arahide se comercializează şi în magazinele româneşti dar este extrem de uşor de realizat şi acasă.
Porţii: 800 grame
Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente:
- 2 căni de arahide prăjite, decojite
- 2-4 linguri de ulei de arahide (sau de floarea soarelui)
- sare
Preparare:
- Puneţi alunele într-un mixer electric.
- Adăugaţi 2 linguri de ulei.
- Mixaţi alunele până se transformă într-o pastă.
- Dacă untul este prea uscat (netartinabil), mai adăugaţi 1-2 linguri de ulei şi mixaţi din nou.
- Gustaţi untul de arahide. Dacă este prea fad, lipsit de personalitate, adăugaţi puţină sare şi mixaţi din nou.
- Puneţi untul de arahide într-un borcan cu capac.
Untul de arahide se păstrează în condiţii optime, acoperit, în frigider, cel puţin două luni.
Click aici pentru rețete cu unt de arahide.
[note]
Valori nutriţionale pentru 100 g :
- Calorii 2,462 kJ (588 kcal)
- Carbohidraţi 20 g
- Amidon 4.8 g
- Zahăr 9.2 g
- Fibre 6 g
- Grăsimi 50 g
- Proteine 25 g
- Apă 1.8 g
[/note]