Aflat în topul alimentelor favorite printre copiii americani, untul de arahide este o pastă obţinută prin măcinarea arahidelor. Popular pe continetul Nord American – unde a fost preluat din tradiţia nativilor amerindieni -, în China şi Olanda, untul de arahide se consumă tartinat sau este folosit ca ingredient în diverse preparate, în special dulci.

Untul de arahide se comercializează şi în magazinele româneşti dar este extrem de uşor de realizat şi acasă.

Porţii: 800 grame

Timp de preparare: 10 minute

Ingrediente:

  • 2 căni de arahide prăjite, decojite
  • 2-4 linguri de ulei de arahide (sau de floarea soarelui)
  • sare

Preparare:

  1. Puneţi alunele într-un mixer electric.
  2. Adăugaţi 2 linguri de ulei.
  3. Mixaţi alunele până se transformă într-o pastă.
  4. Dacă untul este prea uscat (netartinabil), mai adăugaţi 1-2 linguri de ulei şi mixaţi din nou.
  5. Gustaţi untul de arahide. Dacă este prea fad, lipsit de personalitate, adăugaţi puţină sare şi mixaţi din nou.
  6. Puneţi untul de arahide într-un borcan cu capac.

Untul de arahide se păstrează în condiţii optime, acoperit, în frigider, cel puţin două luni.

Click aici pentru rețete cu unt de arahide.

[note]

Valori nutriţionale pentru 100 g :

  • Calorii 2,462 kJ (588 kcal)
  • Carbohidraţi 20 g
  • Amidon 4.8 g
  • Zahăr 9.2 g
  • Fibre 6 g
  • Grăsimi 50 g
  • Proteine 25 g
  • Apă 1.8 g

[/note]

print

2 Comentarii

  1. Am incercat sa adaug margarina dupa ce am adaugat uleiul de floarea soarelui. MARE GRESEALA! a trebuit sa-l arunc. Cred ca la fel de mare greseala ar fi fost sa adaug si apa. Deci: NU ADAUGATI MARGARINA PT A FACE UNT DE ARAHIDE. VETI ARUNCA PRODUSUL REZULTAT!

  2. salutare. arata f bine produsul prezentat. am incercat si eu, erau mai putin prajite. am pus in 300g 2 linguri ulei de masline (de la mama lui din Halkidiki, cu 12 euro 3 litri – se solidifica in frigider!), vreo 25 ml de apa (mi s-a parut ca robotul nu mai trage) si cateva picaturi de suc de lamaie. era excelent la gust. mai ramasesera niste bucati mai mari, chiar jumatati intregi. am facut greseala sa bag mixerul vertical si a rezultat o masa cleioasa cu un gust imposibil, din care se tot scurge ulei. daca mai insistam un pic obtineam ulei de arahide presat la rece! asa ca va sfatuiesc sa nu exagerati cu mixatul, mai bine cu bucatele mai mari! succes! chiar merita pe langa borcanele cu unt gata preparat, cu multa sare, acidifianti (acid citric care nu suc de lamaie, ci un produs chimic de sinteza) si alte adaosuri.

Comments are closed.