Un adevăr dureros: bucătăria, prin volumul şi complexitatea alimentelor procesate şi prin multitudinea ustensilelor utilizate, este de cele mai multe ori mai murdară decât baia. Iar murdăria şi, implicit bacteriile, se ascund atât în locuri aflate la vedere cât şi unde ne aşteptăm mai puţin, fie că e vorba de lucruri greu de curăţat prin formă şi poziţionare fie că considerăm de la sine înţeles că sunt curate. Pentru că spălatul vaselor, a meselor, suprafeţelor de lucru, gresiei şi fainanţei e doar începutul curăţeniei în bucătăriei.
Să vedem care sunt lucrurile care ne scapă frecvent atenţiei.
1. Partea de sus a dulapurilor. Din cauza faptului că sunt deasupra noastră e cel mai uşor să ne scape din vedere. Aburii şi grăsimile facilitează aderarea prafului pe aceste suprafeţe. Din păcate singura soluţie este şi cea mai evidentă, curăţarea părţii superioare a dulapurilor o dată pe lună. Preventiv, puteţi folosi o soluţie de curăţat cu efect anti-static (de tip Pronto).
2. Chiuvetele. Partea superioară, dar mai ales cea inferioară a chiuvetelor, robineţii, suportul de scurs vase, sunt atât de la îndemână încât este greu de crezut că sunt printre cele mai murdare părţi din bucătărie. Şi, cu toate acestea, chiar sunt. Apa este cea care favorizează acestă veşnică murdărie şi apariţia bacteriilor. Soluţia este să ştergeţi des cu o cârpă uscată chiuveta şi tot ceea ce ţine de ea. Detergentul pentru spălat geamul, oţetul sau alcoolul diluat sunt indicate pentru a dezinfecta aceste zone.
3. Bureţi, cârpe, mănuşi. Pentru că tot vorbeam de cârpe de şters chiuveta…Cârpele din bucătărie sunt alături de bureţii de spălat vase şi mănuşile cu care manipulăm oalele fierbinţi adevărate laboratoare de bacterii. Spălaţi-le frecvent şi schimbaţi bureţii de câte ori vă permiteţi.
4. Maşina de spălat vase. Iar pentru că am folosit termenul spălat, trebui să ştiţi că dacă folosiţi o maşină de spălat vase aceasta se află şi ea pe lista neagră a lucrurilor care ne scapă atunci când facem curăţenie în bucătărie. Cea mai neglijată parte a unei maşini de spălat vase este uşa acesteia, mai exact marginea, dincoace de garnitura care o etanşeizează. Spălaţi-o marginea garniturii cu o periuţă veche de dinţi folosind detergent de vase şi, după, oţet, pentru a îndepărta calcarul.
5. Roboţii de bucătărie şi blenderele. Şi aici nu vorbim de vasele propriu-zise, pe care le spălăm frecvent, ci de baza blenderelor şi a roboţilor de bucătărie, în care se află motorul. Ea este cea care se stropeşte şi care scapă frecvent atenţiei nostre. Spălaţi baza roboţilor cu o periuţă de dinţi veche. De asemenea, folosiţi bastonaşe cu vată (de tipul celor pentru curăţat urechea) şi scobitori pentru a curăţa partea în care vasul se îmbină cu baza sa.
6. Desfăcătorul de conserve. Această ustensilă este una dintre cele mai murdare obiecte din bucătărie. Datorită curbelor sale specifice şi a utilizării pentru a deschide conserve care de cele mai multe ori conţin ulei, desfăcătorul este un adevărat magnet pentru mizerii, mai ales pentru că de fiecare dată îl tratăm cu superficialitate atunci când vine vorba de spălarea sa. Scoateţi-l din sertar şi verificaţi! Dacă tot l-aţi scos îl puteţi şi spăla. Lăsaţi-l la înmuiat (doar partea care deschide efectiv) în apă cu detergent (50% apă-50% detergent) într-un pahar peste noapte. Frecaţi-l cu o periuţă de dinţi a doua zi. Dacă are părţi care se mişcă, aveţi grijă să ajungeţi în toate unghiurile posibile. Pentru a-l păstra curat spălaţi-l după fiecare utilizare şi, mai ales, ştergeţi-l.
7. Suportul de cuţite. Acesta este unul dintre lucrurile din bucătărie care se curăţă cel mai greu. Pentru că, practic, nu se curăţă aproape niciodată. Sursa de murdărie sunt chiar cuţitele care, de cele mai multe ori nu sunt uscate bine atunci când le introducem în suport, şi muchia de îmbinare a cuţitelor (între lamă şi mâner) care de multe ori este insuficient de bine curăţată. Îndepărtaţi murdăria de la îmbinarea cuţitelor cu o scobitoare şi ştergeţi-le înainte de a le pune în suport.
8. Sitele şi strecurătorile. Din cauza formei lor specifice şi a orificiilor mici, sitele şi strecurătorile sunt greu de spălat. Mai ales după ce le-am folosit pentru scurs paste şi orez şi alte alimente bogate în amidon. Dacă aveţi maşină de spălat cel mai bine e să le spălaţi în acest mod, la temperatură mare (dacă sunt strecurătoare de plastic, atenţie la indicaţiile producătorului!). Dacă nu, le puteţi scufunda în apă fierbinte cu detergent pentru câteva minute după care să le frecaţi cu o perie. O soluţie profesională, dură dar extrem de eficientă, este să le spălaţi în sodă caustică. Să le scufundaţi în câteva minute în apă fierbinte amestecată cu sodă. Dar, dacă nu sunteţi obişnuiţi să lucraţi cu soda, nu recomandăm această soluţie care prezintă riscuri pentru sănătatea şi integritatea dumneavoastră.
9. Spatulele. Deşi la îndemă şi spălate frecvent, spatulele cu capăt de cauciuc sunt predispuse la a aduna murdărie şi a dezvolta mucegai. Inclusiv pentru a dezvolta bacterii periculoase pentru sănătea copiilor (ei sunt cei care vor să lingă ciocolata sau aluatul de pe spatula recent folosită). Problema o reprezintă partea cauciucată, care are o altă densitate faţă de plasticul din care e realizat mânerul, dar şi îmbinarea dintrea partea de plastic şi cea de cauciuc. Spălaţi-le în maşina de spălat vase sau lăsaţi-le în apă cu detergent. Puteţi folosi clor pentru dezinfectare. Clătiţi bine cu apă caldă după şi ştergeţi.
10. Cuptorul. Cel mai probabil ştiţi deja că frigiderul şi congelatorul sunt locuri în care se ascunde murdăria, în special în compartimente şi sertare, garniturile de pe margine, etc. Însă cuptorul este chiar mai murdar. Pentru că îl folosim rar, doar câteva ore, după care suntem nerăbdători să mâncăm ce am gătit în el, cuptorul rămâne tot timpul pe ultimul loc când vine vorba de curăţenie. Şi n-ar trebui. Aburii şi grăsimea se lipesc şi calcinează murdăria în interiorul cuptorului care devine greu de curăţat. Cel mai simplu e să lăsăm un vas metalic cu apă şi detergent 10 minute după ce am scos mâncarea din cuptor, la 200 de grade. Vaporii de detergent vor înmuia grăsimile şi nu le vor lăsa să se lipească de cuptor. După răcire se poate şterge cu o cârpă.
11. Mânerele uşilor şi sertarelor. Pentru că le folosim în grabă, de multe ori cu mâinile murdare, mânerele obiectelor de mobilier din bucătărie se murdăresc cu uşurinţă şi păstrează acestă “cucerire” cu încăpăţânare, mai ales în locurile mai puţin vizibile. Curăţaţi-le şi ştergeţi-le cu regularitate.
12. Pungile reciclabile. Să fim atenţi cu natura şi să folosim cât mai mult pungile refolosibile pentru cumpărături, dar să fim atenţi şi cu noi şi sănătatea noastră. Pungile de plastic, refolosibile, pe care le folosim pentru a face cumpărături sunt printre cele mai mari producătoare de bacterii. Pentru că nu le spălăm aproape niciodată şi foarte rar ştim ce am transportat înainte în ele. Astfel, după ce ai transportat pungi cu carne crudă, e posibil ca data viitoare să cumperi fructe, şi să mănânci un măr în drum spre casă…Cel mai bine e să le folosiţi un timp limitat, să le scuturaţi şi spălaţi pe cât posibil, sau să le folosiţi în alt mod “ecologic”: adunaţi în ele celelalte reciclabile din casă (sticle, plastice, hârtie).