Greu de găsit atâta decadenţă câtă se regăseşte în acest tort. Aromele de sărbătoare ale Crăciunului, ciocolata şi portocalele, se combină într-un amestec perfect.
Dens, bogat şi aromat, acest tort festiv cuprinde în el toată frenezia sărbătorilor de iarnă.
Porţii: 8
Timp de preparare: 90-100 min
- 400 grame de ciocolată neagră, amăruie
- 250 grame de unt
- 120 ml suc de portocale
- coaja de la 1 portocală
- 6 ouă
- 120 grame de zahăr
- 1 lingură esenţă de vanilie (sau 2 plicuri de zahăr vanilat)
- 120 grame de făină
pentru glazură: - 300 grame ciocolată neagră, amăruie
- 300 ml smântână dulce
decor:
- 1 portocală
- 200 grame de zahăr
Preparare:
pregătiţi decorul
- Tăiaţi felii o portocală.
- Puneţi feliile de portocale la fiert, cu apă cât să le acopere.
- Fierbeţi feliile de portocală timp de 5 minute. Aruncaţi apa şi înlocuiţi-o cu o cană de apă proaspătă şi 200 de grame de zahăr.
- Fierbeţi portocalele în sirop timp de aproximativ 10-15 minute, la foc mic.
- Scoateţi feliile de portocală din sirop şi puneţi-le la scurs pe un grătar (vezi foto).
pregătiţi blatul
- Încălziţi cuptorul la 160 de grade.
- Într-un vas, pe bain marie, puneţi la topit ciocolata ruptă bucăţi, untul tăiat în bucăţi, coaja de la o portocală şi sucul de portocale.
- Amestecaţi până se omogenizează într-o masă de ciocolată fluidă şi trageţi vasul deoparte să se răcească.
- Bateţi ouăle cu zahărul, esenţa de vanilie sau zahărul vanilat şi un vârf de cuţit de sare, până când granulele de zahăr se topesc şi ouăle sunt bătute spumă.
- Încorporaţi ouăle în ciocolata topită şi răcită.
- Adăugaţi făina şi încorporaţi-o uşor cu ajutorul unei spatule.
- Tapetaţi fundul unei forme de tort cu pereţi detaşabili cu hârtie de pergament. Dacă nu e o formă teflonată, ungeţi-o cu ulei şi pudraţi-o cu cacao pe interior.
- Turnaţi coca în formă şi introduceţi-o la cuptor (la 160 de grade Celsius) pentru 25-30 de minute. Verificaţi după 25 de minute cu o scobitoare. Dacă scobitoarea iese curată din blat, înseamnă că e copt.
- Scoateţi forma din cuptor şi lăsaţi să se răcească.
pregătiţi glazura:
- Rupeţi ciocolata bucăți și puneți-o într-un vas termorezistent.
- Puneţi smântâna dulce la fiert, la foc mic, într-un alt vas.
- Turnaţi smântâna dulce fierbinte peste ciocolată.
- Omogenizaţi bine cu ajutorul unei spatule.
montajul:
- Scoateţi blatul răcit din formă.
- Întindeţi o hârtie sau folie de aluminiu, suficient de mare cât să cuprindă blatul şi chiar mai mare.
- Aşezaţi un bol – cu fund plat – cu gura în jos.
- Poziţionaţi blatul, cu tot cu fundul formei de tort sau pe o farfurie, peste bol.
- Turnaţi glazura de ciocolată peste blat şi nivelaţi-o uşor cu ajutorul unei spatule.
[note]Dacă glazura este prea fluidă, turnaţi-o în mai multe etape.[/note] - Lăsaţi glazura să se răcească 15 minute şi decoraţi cu rondele de portocală confiată.
- Lăsaţi tortul la rece – dar nu la frigider – pentru 2 ore înainte de servire.
[tip]Tortul se poate păstra la frigider ,dar trebuie scos cu 1 oră înainte de servire.[/tip]