O compoziţie uşoară, cu un blat discret şi o umplutură generoasă.
Un tort simbolic, pe bază de produse lactate şi fructe, ce pare a spune “adio vară”!
Porţii: 10-12
Timp de preparare: 1 oră (plus 3 la rece)
Ingrediente:
- 1 litru de smântână dulce
- 500 grame cremă de brânză (sau smântână grasă)
- 500 ml frişcă vegetală
- 5 plicuri de gelatină (a câte 10 grame fiecare)
- 250 ml suc de rodii, vişine sau fructe de pădure (poate fi preparat din sirop)
- 2 rodii
- 1 compot de mango
- 1 lămâie
- 150 grame de biscuiţi cu cacao
- 180-200 (în funcţie de smântâna folosită) grame de zahăr, plus 1 lingură pentru blat
- 50 de grame de unt
Preparare:
- Scoateţi untul din frigider. Pregătiţi [intlink id=”6552″ type=”post”]o formă de tort[/intlink] cu margine detaşabilă. Încingeţi cuptorul la 180 de grade.
- Sfărâmaţi biscuiţii cu ajutorul unui mixer sau tocător.
- Amestecaţi biscuiţii cu untul şi o lingură de zahăr. Amestecul trebuie să fie gras şi umed.
- Turnaţi amestecul în tava unsă cu puţin ulei şi presaţi-l bine cu ajutorul unei linguri.
- Introduceţi tava la cuptor pentru 10 minute. Scoateţi-o şi lăsaţi-o să se răcească.
- Pregătiţi un vas bain marie. Umpleţi vasul de jos cu apă şi puneţi-l la fiert, la foc mic. În vasul de sus turnaţi smântâna dulce, 4 plicuri de gelatină (păstraţi unul din cele cinci), 180-200 de grame de zahăr (în funcţie de cât de acră e smântâna sau crema brânza folosită) şi coaja de la lămâie (sucul se extrage şi se păstrează). Amestecaţi şi lăsaţi vasul la rece timp de zece minute. Dacă folosiţi compot de mango adăugaţi acum şi siropul din compot.
- Până se înmoaie gelatina, bateţi frişca şi introduceţi-o la rece.
- Puneţi vasul cu smântâna dulce şi gelatina peste cel cu apă clocotită de pe foc. Ţineţi vasul timp de aproximativ 10 minute, amestecând continuu, până când gelatina se topeşte şi amestecul devine cremos. Amestecul nu trebuie să fiarbă.
- Luaţi crema de pe foc şi strecuraţi-o, pentru a elimina resturile de gelatină şi coaja de lămâie, într-un bol adânc.
- Adăugaţi în bol smântâna grasă sau crema de brânză şi amestecaţi bine. Lăsaţi să se răcorească totul timp de 10-15 minute.
- Amestecaţi frişca cu restul ingredientelor din bol, adăugând treptat câte o lingură de frişcă bătută. Amestecaţi bine cu ajutorul unui tel. La sfârşit adăugaţi zeama de la lămâie.
- Dacă folosiţi compot de mango tăiaţi cubuleţe fructele şi încorporaţi-le în cremă.
- Turnaţi crema în tavă peste blat, nivelaţi-o şi introduceţi vasul la rece.
- După ce tortul a stat o oră la rece puteţi pregăti jeleul. Desfaceţi rodiile şi scoateţi-le seminţele, cu grijă să nu le spargeţi. Puneţi la înmuiat în sucul de fructe călduţ ultimul plic de gelatină şi amestecaţi bine. Granulele de gelatină trebuie să fie perfect dizolvate.
- Scoateţi tortul de la frigider. Turnaţi boabele de rodie peste el şi sucul de fructe cu gelatină.
- Introduceţi tortul la frigider pentru încă 2 ore.
Tortul de smântână cu rodii se serveşte rece, cu toppinguri sau sosuri de fructe.
[warning]Atenţie! Gelatina se dizolvă la 60 de grade. Se dizolvă 10 minute în lichid rece şi se încălzeşte uşor fără a se fierbe. Fierberea distruge gelatina şi capacitatea ei de închegare![/warning]
[warning]Când adăugaţi gelatina peste tort, puneţi forma de tort pe o farfurie deoarece e posibil ca imprefecţiunile formei să permită scurgerea parţială a siropului înainte de închegare. Nu vă doriţi un frigider plin de jeleu de fructe.[/warning]
[tip]Când scoateţi tortul din tavă, desprindeţi marginile cu un cuţit înainte de a deschide forma. Marginile tortului se pot decora cu 50 de grame de biscuiţi sfărâmaţi.[/tip]
[tip]În loc de rodii puteţi folosi fructe de pădure (mure, zmeură, coacăze), iar în interior puteţi folosi, în loc de mango, stafide. Pentru a hidrata stafidele, adăugaţi-le în acelaşi timp cu gelatina.[/tip]
_______________________________________________