Aflat la limita dintre un tort pădurea neagră, un cheesecake şi un tiramisu, acestă compoziţie simplă dar cu aer festiv se dovedeşte a fi o minunată felie de dulce. Preparaţi-l din timp şi bucuraţi-vă pe îndelete de el.
[note]Oreo este numele unor biscuiţi, marcă înregistrată a Kraft Jacobs Suchard, foarte populari în Statele Unite, China şi alte ţări, formaţi din 2 biscuiţi cu cacao lipiţi între ei cu o cremă albă pe bază de unt. De câteva luni biscuiţii Oreo se comercializează şi în România.[/note]
Porţii: 8-12
Timp de preparare: 60 de minute (plus 3 ore la rece)
Ingrediente:
- 3 pachete biscuiţi Oreo (aprox 500 grame)
- 500 ml frişcă vegetală îndulcită
- 800 g mascarpone
- 2 linguri gem de căpşuni
- 2 linguri unt gras
- 6 linguri zahăr pudră
- 15 ml esenţă de vanilie
- 100 ml lapte
- 2 linguri granule gelatină
- 500 grame cireşe
- 2 albuşuri
- 5 linguri zahăr tos
Preparare:
- Ungeţi cu unt o formă de tort cu pereţi detaşabili.
- Scoateţi sâmburii din majoritatea cireşelor. Păstraţi 14-16 cireşe cu tot cu sâmbure şi codiţă.
- Dați în clocot laptele într-o crăticioară. Luați-l de pe foc, lăsați-l să se răcească puțin și adăugați granulele de gelatină. Lăsați să se dizolve 10-12 minute.
- Amestecaţi cireşele fără sâmburi cu 2 linguri de zahăr şi lăsaţi-le la scurs.
- Zdrobiţi 2 cutii de biscuiţi Oreo.
- Amestecaţi biscuiţii cu untul topit, gemul şi cireşele.
- Formaţi un blat din amestecul de biscuiţi şi cireşe pe fundul formei de tort. Tasaţi biscuiţii cu dosul lingurii.
- Introduceţi forma la rece.
- Într-un vas încăpător, bateţi frişca până se întăreşte.
- În alt vas, bateţi brânza mascarpone până devine cremoasă.
- Amestecaţi frişca bătută împreună cu mascarpone, zahărul pudră şi esenţa de vanilie.
- Încorporaţi şi omogenizaţi gelatina în amestec.
- Turnaţi amestecul de brânză şi frişcă peste blat. Nivelaţi uşor.
- Introduceţi tortul la rece pentru 3 ore.
- Treceţi cireşele cu codiţă prin albuşul de ou.
- Treceţi cireşele prin zahărul tos în aşa fel încât granulele de zahăr să se lipească de cireşe.
- Lăsaţi albuşul de ou să se întărească pentru a lipi bine granulele de zahăr.
- Pisaţi ultimul pachet de Oreo.
- După 3 ore, scoateţi tortul din frigider şi desprindeţi-l de margine, prin interior, cu ajutorul unui cuţit cu lamă subţire. Eliminaţi inelul exterior.
- Pudraţi tortul, în partea superioară şi pe lateral, cu restul de biscuiţi Oreo pisaţi.
- Decoraţi tortul cu cireşe “cristalizate”.
Tortul cu Oreo, cireşe şi mascapone se serveşte rece.