Tocăniţa de pipote şi inimi, mâncare “de casă”, simplă şi gustoasă, este o reţetă aparte în ciuda caracterului său modest. Ceea ce îi dă un aer special este amintirea mâncărurilor gătite la ţară, în vacanţele de vară, când organele păsărilor sacrificate – de fiecare dată prea puţine pentru mulţimea de nepoţi pofticioşi – deveneau adevărate trufandale disputate încă înainte de a ajunge în cratiţă. Iată-le aici, din belşug, scăldate într-un sos dulce aromat, pe bază de roşii cu ceapă şi ardei gras. Bucuraţi-vă de ele alături de o mămăligă!
Reţetă: Tocăniţă de pipote şi inimi, cu ceapă şi ardei
Ingrediente:
- 400 grame pipote şi inimi de pui
- 2 cepe mari
- 1 ardei gras (preferabil roşu)
- 3 linguri pastă de tomate
- 1 foaie de dafin
- 500 mililitri supă de pui (opţional)
- 3 linguri ulei
- 1 linguriţă de făină
- 2-3 căţei de usturoi (opţional)
- verdeaţă (pătrunjel, mărar)
- sare
- piper
Preparare:
- Despicaţi inimile (pentru a le putea elimina cheagurile de sânge). Dacă inimile sunt prea mari, tăiaţi-le în jumătăţi.
- Tăiaţi piotele în bucăţi potrivit de mari.
- Spălaţi bine măruntaiele în mai multe ape reci.
- Puneţi măruntaiele la fiert împreună cu 1 litru de apă şi 1 foaie de dafin.
- Fierbeţi măruntaiele timp de 40 de minute, pănâ cănd sunt aproape pătrunse.
- Până fierb măruntaiele, curăţaţi ceapa şi ardeiul.
- Tăiaţi ceapa şi ardeiul în pătrăţele mărişoare.
- Încingeţi uleiul într-o cratiţă sau tigaie adâncă.
- Adăugaţi şi sotaţi ceapa şi ardeiul pentru 4-5 minute.
- Stingeţi cu câteva linguri de zeamă de pe măruntaie.
- Adăugaţi măruntaiele şi supa de pui (sau echivalentul în apă).
- Fierbeţi 10 minute.
- Adăugaţi pasta de tomate şi usturoiul pisat.
- Dizolvaţi făina în puţină apă şi adăugaţi-o în vas.
- Lăsaţi să mai fiarbă 5 minute totul.
- Asezonaţi cu sare şi piper.Tocăniţa de pipote şi inimi se serveşte presărată cu verdeaţă, alături de mămăligă.
Timp de pregătire: 15 minute
Timp de gătire: 1 oră
Porţii: 2