Una dintre cele mai simple şi gustoase mâncăruri ale lumii. Baza sa carnivoră, cârnatul, o garantează. Căci nu există pe lumea asta niciun produs din carne care să concentreze atât de bine gustul cărnii din care este alcătuit şi rar se găseşte mâncare mai plăcut infuzată de aroma cărnurilor decât una gătită cu cârnaţi.
Cârnaţii, în special cei afumaţi, sunt folosiţi ca baze pentru mâncare peste tot în lume pentru că au tot ceea ce ne-am dori: carne, grăsime, condimente, culoare şi, mai ales, mult gust.
Această reţetă, de inspiraţie maghiară, denumită în unele locuri – însă în mod eronat – gulaş cu cârnaţi, este dovada faptului că pentru a obţine lucruri gustoase e nevoie uneori de atât de puţin. Spectaculoasă când este gătită la ceaun, este o reuşită garantată oricând şi oriunde.
Porţii: 4
Timp de preparare: 90 de minute
- 1 kilogram de cartofi (de preferat roşii, noi)
- 2 linguri de boia de ardei dulce
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui
- 500 grame de cârnaţi semiafumaţi
- 100 grame de bacon sau kaizer
- 1 ceapă mare
- 3 căţei de usturoi
- 2 foi de dafin
- 1 lingură rasă de făină
- 2 linguri de smântână
- 1 ardei gras (plăcut ar fi să fie roşu)
- 1 linguriţă de chimen măcinat
- 1 ardei iute (opţional)
- 1 tulpină de ţelină
- sare şi piper
Preparare:
- Curăţaţi şi tocaţi mare ceapa şi mărunt usturoiul. Crăpaţi cartofii – spălaţi dar necurăţaţi dacă sunt noi sau curăţaţi altminteri – în cuburi potrivit de mari. Tăiaţi baconul în cubuleţe mici şi cârnaţii în rondele mărişoare. Curăţaţi ardeiul de cotor şi seminţe şi tăiaţi-l în pătrăţele de aproximativ 2 centimetri latura. Tăiaţi rondele tulpina de ţelină.
- Încingeţi uleiul într-un ceaun sau cratiţă, la foc mediu. Adăugaţi baconul şi rumeniţi-l uşor. După ce baconul s-a rumenit, adăugaţi rondelele de cârnăciori şi lăsaţi-le să-şi elibereze aroma.
- Adăugaţi ceapa, usturoiul şi ardeiul gras.
- Rumeniţi uşor boiaua de ardei şi chimenul împreună cu cârnăciorii şi legumele, cu grijă să nu le ardeţi. Adăugaţi cartofii, foile de dafin şi ţelina, şi stingeţi totul apă cât să acopere cartofii. Adăugaţi o lingură rasă de sare sau două cuburi de concentrat pentru supă (legume, porc, pui sau vită).
- Fierbeţi totul la foc mediu până când cartofii s-au înmuiat. Scoateţi frunzele de dafin.
- Faceţi un liezon din făină şi smântână. Amestecaţi-l bine şi subţiaţi-l cu zeamă înainte de a-l adăuga treptat peste restul mâncării, amestecând până la încorporare. Daţi un clocot. Potriviţi de sare şi piper.
Tocăniţa de cartofi cu cârnăciori se serveşte caldă, cu pâine – ideal ar fi să fie neagră, plină de sens şi de miez – şi murături asortate.
[tip]Dacă tocăniţa este prea groasă, subţiaţi-o cu apă sau supă.[/tip]
[tip]Pentru o variantă mai picantă, adăugați ardeiul iute în același timp cu ardeiul gras.[/tip]