Ceva Bun

Tocană de legume la ceaun

În ciuda caracterului său secundar în dieta românului, ce o mânâncă cu plăcere mai degrabă în posturi decât altfel, tocana de legume reuşeşte să devină memorabilă şi să stârnească nostalgii, mai cu seamă în sezonul rece când vara şi ale ei legume par atât de îndepărtate. Tocana de legume reuneşte în ea toată bogăţia pământului şi fantezia celui care o găteşte: ceapă, cartofi – în mod ideal noi – morcovi, ardei gras,vinete, dovlecei, roşii şi aşa mai departe. Făcută la ceaun, deasupra focului, mai aproape de pământ şi de natură, tocana de legume se insinuează direct în amintrea celor care o mănâncă.

Porţii: 8-10

Timp de preparare: 100 de minute

Ingrediente:

Preparare:

  1. Curăţaţi ceapa, morcovii, cartofii (dacă nu sunt noi), pătrunjelul şi ţelina.
  2. Îndepărtaţi cotoarele şi seminţele ardeilor.
  3. Tăiaţi capetele vinetelor şi ale dovleceilor.
  4. Decojiţi roşiile.
  5. Tocaţi ceapa mărunt.
  6. Tăiaţi zarzavaturile în cubuleţe mici.
  7. Tăiaţi dovleceii, vinetele, ardeii graşi şi cartofii în bucăţele mărişoare.
  8. Tăiaţi ardeiul iute rondele.
  9. Tocaţi roşiile.
  10. Încingeţi uleiul într-un ceaun (sau alt vas).
  11. Sotaţi ceapa şi zarzavaturile 1-2 minute, până când se înmoaie.
  12. Adăugaţi în ceaun ardeiul, cartofii, vinetele şi dovleceii şi sotaţi încă 1-2 minute.
  13. Adăugaţi roşiile, 4 litri de apă şi o lingură rasă de sare.
  14. Fierbeţi la foc potrivit până când legumele s-au pătruns şi zeama a scăzut şi s-a legat.
  15. Asezonaţi cu sare (dacă mai e cazul) şi piper după gust.
  16. Adăugaţi verdeaţa spălată şi tocată.

Tocana de legume se serveşte fierbinte sau rece, cu pâine proaspătă.

____________________________________

print