Tagliatelle – paste lungi, cu formă de panglică asemănătoare pastelor fettuccine, dar cu lățimea de până la maxim 1 cm. Foarte populare în regiunea italiană Emilia – Romagna, pastele tagiatelle sunt populare și la noi, fiind prezente pe meniurile multor restaurante cu specific italian.
Cel mai adesea, tagliatellele se prepară proaspete (vezi pasta fresca) în combinații cu sosuri cu carne de vită, porc sau iepure, de genul sosului bolognese. Datorită texturii dense, tagliatellele se folosesc și în combinații cu funghi porcini (hribi) sau sosuri cremoase pe bază de smântână.
Denumirea vine de la verbul tagliare (se pronunță taliare) care înseamă a tăia în italiană.
Taglierini – varianta mai subțire de tagliatelle.
Timp de fierbere: între 7 și 10 minute
Se comercializează ca paste uscate (pasta secca) în formă de ghem, sau ca pasta fresca (paste proaspete) fie cu ou, fie fără ou.