O supă cult a bucătăriei franceze, tradițională și totodată nouă, mâncare rustică acceptată ca o axiomă de nouvelle cusine. O compoziție fierbinte, de consistență onctuoasă, deliciu de toamnă-iarnă în care dulceața cepei caramelizate se combină cu aroma de brânză densă și vin roșu.
Bucătărie: franceză
Ocazie: de zi cu zi
Porţii: 4
Timp: aproximativ o oră (preparare – 15, gătire – 45)
* 1 / 4 cană (55 grame) de unt
* 3 cepe, feliate subţire (peştişor)
* 1 linguriţă de zahăr
* 1 lingură de făină
* 2 1 / 2 căni de apă
* 1 / 2 cană cu vin roşu
* 600 ml supă de carne de vită
* 1 baghetă
* 250 gr de şvaiţer elveţian tăiat felii (se poate înlocui cu Chedar sau Rucăr)
* sare și piper după gust
Preparare:
1. Se topește untul (sau margarina dacă aveți probleme cu colesterolul) într-o cratiță. Când a început să se călească ceapa se adaugă zahărul. Se prăjește ceapa, fără să se usuce, aproximativ 10 minute. Ceapa trebuie să fie galben aurie cu zahărul frumos caramelizat.
2. Se adaugă făina și se mai prăjește puțin până se absoarbe toată zeama din cratiță. Acum se adaugă apa, vinul și supa de carne. După ce supa începe să fiarbă, reduceți temperatura, acoperiți cratița și fierbeți domol timp de 10 minute.
3. Se taie 4 felii groase din baghetă (pe diagonală). Atenție însă la dimensiune: trebuie ca felia să intre în farfuria/bolul de servire. Se prăjesc mediu feliile de pâine (într-un prăjitor electric, cuptor sau pe plită), nu prea tare deoarece urmează să intre încă o dată în cuptor.
4. Supa se toarnă în 4 boluri largi. Recomandabil ar fi ca bolurile să se potrivească într-o tavă rezistentă termic, astfel încât să fie ușor de introdus și scos din cuptor fără riscul de a vă arde.Acum, peste fiecare bol cu supă se așează o felie de pâine prăjită peste care se pune o felie de brânză.
5. Se introduc bolurile cu supă în cuptor unde se țin timp de 10 minute la temperatura de 220 de grade Celsius, sau pâncă când brânza s-a topit și rumenit.
Se servește imediat, fierbinte. Se poate adăuga piper proaspăt măcinat și nucșoară.