Din Asia provine nu doar strămoşul ketchup-ului -simbolul fast-food-ului – ci însăşi ideea care stă la baza fast-food-ului, gătitul rapid şi mâncatul pe stradă. Însă, dacă în vest fast-food-ul se reduce la câteva feluri de mâncare primitive, în Orient, aproape orice fel de mâncare se poate încadra la acest capitol, iar supele asiatice – care se gătesc la fel de rapid ca un ceai – stau mărturie în acest sens.
De acolo provine şi această supă de ciuperci de post (neintenţionat, desigur).
Porţii: 4
Timp de preparare: 15-20 de minute
- 4 ciuperci pleurotus
- 4 ciuperci albe (champignon)
- 2 ciuperci shiitake
- 1 morcov
- 2-3 frunze de sfeclă (opţional)
- 1 lingură de ciuperci urechi de lemn uscate
- 2 cepe verzi
- 2 căţei de usturoi
- 1 lingură de coriandru tocat mare
- 1 lingură de ulei
- 1 linguriţă ulei de susan
- 4 linguri sos de soia
- 1 linguriţă sos de chili
Preparare:
- Curăţaţi usturoiul şi morcovul. Tocaţi usturoiul. Tăiaţi morcovul rondele subţiri. Tăiaţi ceapa în rondele mărişoare.
- Tăiaţi ciupercile pleurotus în bucăţi mari. Tăiaţi ciupercile albe şi shiitake julienne. Tocaţi frunzele de sfeclă fin.
- Într-un wok sau sau tigaie adâncă încingeţi uleiul împreună cu uleiul de măsline.
- Adăugaţi usturoiul şi prăjiţi-l la foc iute.
- Adăugaţi morcovii, sosul de chili şi cel de soia.
- Stingeţi cu 1,5 litri de apă.
- Când începe să fiarbă apa, adăugaţi toate cele 4 tipuri de ciuperci. Ciupercile urechi de lemn se vor înmuia la fiert.
- Fierbeţi ciupercile timp de 8-10 minute.
- Adăugaţi frunzele de sfeclă şi ceapa şi mai fierbeţi 2 minute.
- Luaţi vasul de pe foc şi potriviţi de sare şi piper.
Supa de ciuperci se serveşte imediat, fierbinte, decorată cu frunze de coriandru.
[tip] Se pot folosi și alte tipuri de ciuperci, înclusiv de pădure, dar fără a apela la ciuperci prea tari la gust ca hribii sau trufele. [/tip]