Sticlele şi borcanele folosite pentru conservarea şi păstrarea gemurilor, dulceţurilor, murăturilor, siropurilor şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt, prin definiţie, obiecte reciclabile şi refolosibile. Însă, pentru a putea fi folosite în bune condiţii, pentru nu modifica sau altera gusturile alimentelor depozitate, sticlele şi borcanele se sterilizează în prealabil.
- Spălaţi sticlele şi borcanele folosind apă caldă şi detergent. Pentru rezultate optime utilizaţi o perie specială.
- Clătiţi bine sticlele şi borcanele în mai multe ape.
- Puneţi la uscat borcanele cu gura în jos pe un prosop. Le puteţi stivui în acest fel pe 2-3 rânduri.
- Încingeţi cuptorul la 200 de grade.
- Introduceţi borcanele uscate, într-un vas termorezistent, în cuptor pentru 10-15 minute.
- Scoateţi borcanele şi lăsaţi-le să se răcească.
[warning]Nu folosiţi sticle sau borcane cu gura ciobită sau fisurate.[/warning]
[warning]Utilizaţi doar capace cu filet adecvat, dopuri de plută sau folie de plastic (celofan).[/warning]