Ceva Bun

Sosul de soia

Sosul de soia este unul din cele mai vechi condimente din lume! Folosit de peste 2,500 de ani, sosul de soia este originar din China de unde s-a răspândit, mai întâi în Asia, și apoi din ce în ce mai mult și în bucătăria europeană.

Sosul de soia este un preparat fermentat din boabe de soia, apă și sare. Folosit pe scară largă pentru a da gust mâncărurilor mai ales în China, Japonia, Korea și Thailanda, sosul de soia prezintă multe varietăți care, deși similare la prima vedere, sunt foarte diferite la gust, consistență și conținut de sare. Variantele foarte ieftine, colorate artificial, nu sunt recomandate întrucât conțin compuși ce sunt considerați cancerigeni.

Cele mai cunoscute tipuri de sos de soia sunt cele chinezești:

Sosul de soia din Japonia se numește generic shōyu (しょうゆ, sau 醤油) și este de 5 feluri (în funcție de metoda de producție și de ingrediente).

Alte denumiri ale sosului de soia în țările din Asia:  kecap (Indonezia), dòuyóu (în Malaysia și Singapore), Joseon ganjang (Korea), toyo (Filipine).

[tip] Sosul de soia dark conține de 10 ori mai mulți antioxidanți decât vinul roșu, ceea ce ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare. ¹ [/tip]

Sosurile de soia se comercializează în supermarketuri și hipermarketuri, dar și la magazinele specializate (cele chinezești, în special). Există și variante de sos de soia cu ciuperci (din categoria sosurilor de soia dark).

[note] Din cauza conținutului mare de sare, sosul de soia nu este recomandat persoanelor ce trebuie să consume cantități mici de sodiu. [/note]

________________________________________

Referințe:

1. Un studiu al Universității din Singapore.
Surse foto: wikipedia.org.

print