Spaniolii au un fel aparte de a găti la grătar sau plită (plancha). Carnea sau peştele se frige simplu şi de abia ulterior se stropeşte cu ulei de măsline aromat cu pătrunjel şi/sau alte verdeţuri şi gusturi: lămâie, usturoi, ardei iute, etc. Somonul pe plită (salmón a la plancha) nu se abate de la această regulă.
Porţii: 6
Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente:
- 6 fileuri de somon (a câte 120-150 grame/bucata)
- 100 ml ulei de măsline extravergine
- 1 ardei iute (opţional)
- 4 căţei de usturoi
- 1 lămâie
- 3 linguri pătrunjel tocat
- sare
- piper
Preparare:
- Ungeţi fileurile de peşte cu foarte puţin ulei.
- Asezonaţi fileurile cu sare şi piper.
- Frigeţi peştele, pe grătar sau plită câte 3-6 minute pe fiecare parte, în funcţie de grosime, până când carnea se deschide la culoare dar fără să facă o crustă prea groasă.
- Curăţaţi usturoiul.
- Tăiaţi ardeiul iute şi usturoiul rondele.
- Extrageţi zeama de lămâie.
- Puneţi uleiul (rece) într-o tigaie, împreună cu usturoiul şi ardeiul iute.
- Încălziţi uleiul la foc mic. Usturoiul şi ardeiul trebuie să-şi elibereze aroma, fără să îşi schimbe culoarea.
- Puneţi fileurile de somon într-un vas adânc şi turnaţi uleiul cald peste ele.
- Stropiţi cu zeamă de lămâie.
- Presăraţi cu pătrunjel tocat.
Somonul la grătar în stil spaniol se serveşte simplu, cu garnituri pe bază de legume.
—————————–
foto: Tiberiu Crişan (mulţumiri)