Unul dintre cei mai apreciați pești ai lumii, somonul atinge perfecțiunea atunci când este pescuit în apele nordice ale Pământului. De pe țărmurile Mării Nordului se trage această rețetă de somon fiert înăbușit, servit cu un sos specific suedez, pe bază de muștar și mărar.
Porții: 2
Timp de preparare: 20 minute
- 2 fileuri de somon (a câte 150 grame fiecare)
- 25 grame de unt
- 1 linguriță rasă de făină
- 1 lingură muștar de Dijon
- 1 lingură muștar cu boabe
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 1 lingură de smântână grasă
- 1 linguriță de miere
- 1 lingură de mărar tocat
- sare și piper alb
Preparare:
- Fierbeți fileurile de somon pe abur sau în apă – cât să le acopere până la jumătate – cu puțină sare, la foc mic, timp de 20 de minute.
- Până fierbe peștele topiți untul într-o crăticioară.
- Adăugați lingurița de făină și rumeniți-o ușor.
- Adăugați zeama de lămâie, smântâna, muștarurile și mierea.
- Lăsați să dea un clocot amestecând mereu. Subțiați cu apa din care a fiert peștele, dacă e cazul.
- Adăugați mărarul. Asezonați cu sare și piper. Opriți focul.
Serviți somonul cu sos, cu garnitură de cartofi nature sau legume.
[tip]O garnitură excelentă pentru acest pește sunt legumele fierte la abur. Înlocuiți apa cu supă de legume sau pui pentru un plus de aromă.[/tip]
[tip]Ca element decorativ, puteți asezona cu creveti mici, fierți împreună cu peștele.[/tip]